+385 1 4886 296
 info@gbccroatia.org
           

Akcijski plan o kružnom gospodarstvu Europske komisije


  12.03.20, 08:00h

Dana 11. ožujka 2020., Europska komisija izdala je Akcijski plan o kružnom gospodarstvu. Navedeni dokument sadrži najavu predanosti Europske komisije prema izradi nove sveobuhvatne Strategije održivog izgrađenog okoliša u 2021.

Tim slijedom, mnoštvo značajnih područja u procesu političkog donošenja odluka kao što su klima, energija i učinkovito raspolaganje resursima, upravljanje građevinskim otpadom, pristupačnost, digitalizacija procesa i razvoj vještina dobivaju dodatnu prepoznatljivost. Nadalje, Akcijski plan o kružnom gospodarstvu predstavlja principe kružnog pristupa tijekom cjeloživotnog ciklusa zgrada, na način da adresira one aspekte, inherentne pri zagovaranju održivih vrijednosti.

U skladu s time, naglasit će se i uvođenje principa reciklaže građevinskih proizvoda s naglaskom na sigurnost i funkcionalnost takvih postupaka. Dodatno, Akcijskim planom će se promovirati mjere jačanja trajnosti i prilagodljivosti izgrađenog okoliša u skladu s principima kružnog gospodarstva.

Kao jedan od najvažnijih aspekata Akcijskog plana, ističe se korištenje okvira Level(s) pri integraciji komponente procjene cjeloživotnog ciklusa (LCA – life cycle assessment) u procese javne nabave te financijski okvir EU. Navedeno dobiva dodatan značaj jer stvara podlogu za širenje opsega projekta LifeLevel(s), predvođenog od strane osam europskih Savjeta za zelenu gradnju, s ciljem implementacije cjeloživotnog pristupa izgrađenom okolišu u postupke javne nabave.

Važno je naglasiti kako su u Akcijski plan o kružnom gospodarstvu integrirane brojne opaske navedene u “otvorenom pismu” potpisanom od strane World GBC-a i preko 60 organizacija iz područja zgradarstva i građevinskog sektora s glavnim ciljem uvođenja okvira Level(s) i cjeloživotnog ciklusa zgrada u procese javne nabave.

Akcijski plan o kružnom gospodarstvu: https://ec.europa.eu/environment/circular-economy/pdf/new_circular_economy_action_plan.pdf

Otvoreno pismo koalicije: https://www.worldgbc.org/news-media/coalition-call-eu-ambitious-circular-construction-plans-meet-new-climate-law

 

 

Prijavite se na HSZG newsletter: