+385 1 4886 296
 info@gbccroatia.org
           

Green Deal u oblikovanju gospodarskog oporavka Europske unije


  11.05.20, 15:48h

U svjetlu uloženih napora za suzbijanjem širenja epidemije virusa COVID-19 Europom, Europska unija, svojom pozicijom, rasponom i utjecajem nastoji uspostaviti široku mrežu suradnje na nekoliko područja svoga djelovanja. Jedno od takvih područja je i Green Deal, portfelj s ciljem oblikovanja ne samo politika zaštite okoliša zemalja Europske unije, već i s ciljem usmjeravanja europskog gospodarstva ka održivim principima i kvalitetnom razvoju.

Posljednjih nekoliko tjedana obilježeni su dvjema inicijativama koje oslikavaju načine na koje Green Deal može ostvariti doprinos pri ekonomskom oporavku članica Europske unije pogođenih različitim činiteljima virusa COVID-19.

Inicijativa Green Recovery Alliance

Potaknuta od strane Pascala Chanfina, zastupnika u Europskom parlamentu iz Francuske te čelnika odbora za okoliš i društvena pitanja, Inicijativa Green Recovery Alliance uspostavljena je kao neformalni savez i odgovor na poziv Vijeća europske unije za postavljanjem Green Deala u srce post-kriznog gospodarskog oporavka. Green Recovery Alliance povezuje aktere iz širokog spektra, od javno-političkog, privatnog i poslovnog te organizacija civilnog društva s ciljem pružanja potpore ekonomskoj transformaciji koja će u obzir uzeti borbu protiv klimatskih promjena i očuvanje bioraznolikosti kao i primjenu novih tehnologija i mehanizama iz područja obnovljivih izvora energije, agro-ekologije, smanjenja emisija ugljikovog dioksida. Zajednički naglasak takvog pristup je ostvarenje smanjenih troškova ekološke tranzicije, poticanje rješenja kroz investicije koje će osigurati učinkovit gospodarski oporavak.

Otvoreno pismo Ministara zaštite okoliša

Kako bi se dodatno osnažilo naglasak na Green Deal iz perspektive nadolazeće ekonomske krize potaknute širenjem virusa COVID-19, ministri iz portfelja zaštite okoliša i energetike iz trinaest država potpisali su otvoreno pismo kojim pozivaju čelnike država zemalja članica Europske unije, samim time i ključne institucije poput Europske komisije i Europskog vijeća, na sveobuhvatni plan gospodarskog oporavka u koji će se integrirati ideje zelene tranzicije i zelene transformacije. S obzirom da Green Deal, barem na svojoj simboličnoj razini, predstavlja viziju strategije razvoja Europske unije, koja je sposobna doprinijeti ostvarenju potrebne stimulacije gospodarstva i otvaranja novih radnih mjesta, a istovremeno ubrzati zelenu tranziciju na financijski ostvariv način, trinaest potpisnika otvorenog pisma Green Deal smatra idealnim oruđem za uspostavu snažnog javno-političkog okvira kojim će se ostvariti kratkoročni i dugoročni ciljevi Europske unije.

European Leaders Network i uloga Europske mreže savjeta za zelenu gradnju

U sklopu nedavno donesenog Akcijskog plana o kružnom gospodarstvu, Europska komisija radi na oblikovanju nove Strategije održivog razvoja. U skladu sa sloganom održivog razvoja u srcu europske budućnosti, Europska regionalna mreža savjeta za zelenu gradnju, kao dio svojih zagovaračkih aktivnosti, razvija kampanju European Leaders Network u sklopu koje će se razviti novi smjer djelovanja prema EU dionicima te podloga za prikupljanje stručnih mišljenja. Nacionalni savjeti za zelenu gradnju će iskoristiti svoju mrežu poznanstva s sektorom javnih politika, kako bi se uspostavili kontakti s nacionalnim predstavnicima u Europskom parlamentu, koji služe kao glas građana i interesa javnosti prema institucijama Europske unije. Konačan cilj inicijative jest uspostava dodatnog dijaloga između Europske komisije, Savjeta za zelenu gradnju te predstavnika nacionalnih vlada, u istraživanju i analizi novih mogućnosti za suočavanje s pitanjima poput utjecaja izgrađenog okoliša na prirodu i zdravlje ljudi te cjeloživotnog ciklusa zgrada.

 

 

Prijavite se na HSZG newsletter: