+385 1 4886 296
 info@gbccroatia.org
           

BAUDER SIMPOZIJ OBRADIO TEME: HIDROIZOLACIJE KROVA, PARNE BRANE U KROVNIM SUSTAVIMA, ZAŠTITE GRAĐEVINA OD POŽARA TE OSNOVE OZELENJAVANJA KROVA


  23.10.18, 17:00h

Tvrtka Bauder d.o.o., u suradnji s Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju, Hrvatskom komorom arhitekata te Društvom arhitekata Zagreb, organizirala je simpozij u Zagrebu vezano za tematiku hidroizolacije krova, parne brane u krovnim sustavima, zaštite građevina od požara te osnova zelenih krovova. Simpozij je održan 23. listopada 2018. u Zagrebu, u hotelu Aristos i privukao je iznimno velik broj arhitekata i projektanata - prisustvovalo je blizu 100 sudionika!

Krov više ne predstavlja samo dizajnerski element kuće. Svakom investitoru u cilju je postići sigurno i dugotrajno funkcioniranje krovne konstrukcije što se postiže dobrim planiranjem i kvalitetnom izvedbom iste.

Iz tog razloga prvi dio izlaganja bio je posvećen osnovama hidroizolacijskih radova gdje je gđa. Nataša Kokorić, na temelju svog višegodišnjeg iskustva kao voditelj projekata u jednoj od većih hidroizolaterskih tvrtki, skrenula pozornost i ukazala na bitna pravila struke koja se ponekad nehotično previde u praksi. Tako je bilo govora o svrsi hidroizolacije, zahtjevima i smjernicama za ugradnju, kao i svojstvima i vrstama izolacijskih materijala. Zatim su istaknute specifičnosti izolacije krova te pojašnjeni slojevi izolacijskog sustava ravnog krova s naglaskom na funkciju i ulogu svakog od njih. A za kraj ove teme prikazano je nekoliko različitih izolacijskih sustava ravnog krova s financijskog aspekta.

Zatim je g. Luka Vuco, tehničko-prodajni predstavnik za područje Dalmacije u tvrtki Bauder, sa višegodišnjim iskustvom u ovim poslovima, detaljnije pojasnio ulogu parne brane u krovnom sustavu te njezina svojstva i vrste, s naglaskom na bitne karakteristike i smjernice za odabir odgovarajuće parne brane u konkretnom krovnom sustavu, a za kraj je predstavio usporedni prikaz različitih vrsta parnih brana uz pojašnjenje njihovih prednosti i nedostataka.

Temu zaštite građevina od požara izlagao je g. Goran Tončinić, ovlašteni arhitekt i ovlaštena osoba za izradu elaborata zaštite od požara koji radi u tvrtki CTP Projekt d.o.o. čije se područje djelovanja odnosi na požarno inženjerstvo i tehničke sustave zaštite od požara. On je predstavio pravnu regulativu koja se primjenjuje u Hrvatskoj po pitanju zaštite od požara, kao i norme, razredbe i ispitivanja građevnih materijala vezano za reakciju na požar i vatrootpornost, uz prikaz konkretnih krovnih izolacijskih sustava koji ispunjavaju pojedine zakonom definirane kriterije.

Drugi dio događanja započeo je temom primjera šteta na ravnom krovu koju je obradila gđa. Nataša Kokorić te prikazala različite negativne primjere i posljedice u slučaju zanemarivanja ili nepoštivanja pravila struke, naravno uz prikaz pozitivnog oglednog primjera kako bi se takvi isti radovi trebali izvesti na pravi način.

Posebna pozornost bila je posvećena zelenim krovovima o kojima je govorio g. Matija Ivoković, direktor prodaje i odgovorna osoba u tvrtki Bauder d.o.o. Ozelenjavanje krovova postaje sve popularnije u Hrvatskoj te nam je cilj predstaviti njegove značajke. Tako je g. Ivoković predstavio osnove ozelenjavanja krovova te objasnio koje su vrste zelenih krovova i koja su njihova najznačajnija obilježja, zatim kako dobro isplanirati zeleni krov i na što treba obratiti pozornost prilikom planiranja te također koje su prednosti i koristi koje ozelenjavanje krova donosi. Također govorio je i o tome kako se vrši ugradnja svakog sloja zelenog krova uz pojašnjenje njegovih značajki te, u konačnici, na koji se način provodi njegovo održavanje kako bi on dugotrajno zadržao funkcionalnost i atraktivnost.

Za kraj ovog izlaganja gđa. Kokorić predstavila je primjer iz prakse, krov na zgradi Općine u Babinoj Gredi, gdje je tvrtka Bauder, kao isporučitelj kompletnog izolacijskog sustava te sustava zelenog krova, sudjelovala u vidu tehničke podrške od faze projektiranja pa sve do isporuke i ugradnje materijala, a g. Vuco predstavio je novi alat tvrtke Bauder: on-line konfigurator krovnog sustava, Bauder Navigator (www.flachdach-navigator.hr).

 

 

Pokrovitelji - platinasti

Pokrovitelji - srebrni

POSLOVNI ČLANOVI

Prijavite se na HSZG newsletter: