+385 1 4886 296
 info@gbccroatia.org
           

Energetska učinkovitosti u industriji povećava profitabilnost - Uspješni projekti gospodarenja energijom HEP ESCO-a u industriji


  11.05.18, 10:00h

U sklopu Zagrebačkog energetskog tjedna 11. svibnja 2018., u sjedištu HEP-a, održana je prezentacija rada tvrtke HEP ESCO na kojoj je direktorica Vlasta Zanki istaknula 3Smart kao najvažniji projekt. 

​U uvodnom govoru prisutne je pozdravila direktorica HEP ESCO-a Vlasta Zanki, koja je ukratko predstavila što i na kojim projektim HEP ESCO radi te je navela kako trenutačno surađuju s partnerima iz 13 EU zemalja.
Direktor Sektora za sustavno gospodarenje energijom Tomislav Stašić predstavio je Program uspostave i provedbe sustava gospodarenja energijom i uvođenje ESCO Monitor sustava u zgrade Hrvatske elektroprivrede (HEP SGE Program). Stašić je napomenuo kako HEP želi smanjiti utjecaj svojih zgrada na okoliš, smanjiti korištenje prirodnih resursa, pružiti zaposlenicima zdraviji prostor i smanjiti troškove za energente i vodu.
 
Predstavljena je i provedba EU projekata – Gospodarenje energijom u javnom sektoru (projekti TEESCHOOLSFEEDSCHOOLS i TOUREST), a kao najvažniji projekt ESCO-a istaknut je 3Smart(Smart Building, Smart Grid i Smart City). U  projekt su uključene zgrade HEP-a i Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu u kojima će se primijeniti napredni modeli upravljanja na tri nivoa: sobe, rashladne i ogrjevne energije i mikro mreže.  Projekt razvijaju partneri iz šest zemalja Dunavske regije: Austrije, Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije, a osim HEP ESCO-a partneri su HEP ODS i HEP d.d.
 
Na kraju se održala panel diskusija na temu „Gospodarenje energijom u industriji“ na kojoj su sudjelovali poslovni partneri HEP ESCO-a: članica Uprave Brodogradilišta Viktor Lenac d.d. Sandra Uzelac, predsjednik Uprave Elektro-Kontakt d.d. Domagoj Matasić, član Uprave Selk d.d., Ante Knezović, član Uprave AquafilCRO d.o.o. Saša Muminović i pročelnica Upravnog odjela za razvoj grada, gospodarstva i EU fondova Grada Karlovca Snježana Turalija.
 
Raspravu je vodila Vlasta Zanki, a partneri su objašnjavali na koji način koriste usluge HEP ESCO-a. Dan otvorenih vrata posjetili su i studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva te Fakulteta strojarstva i brodogradnje, koji su se interesirali o načinu na koji funkcionira HEP ESCO te već razmišljaju koja će im biti sljedeća stanica nakon završenog fakulteta.
 
Gospodarenje energijom u industriji, gdje su sudjelovali članovi Uprave metalne i prerađivačke industrije, bila je glavna tema na Danu otvorenih vrata HEP ESCO-a prošli tjedan. Sandra Uzelac, Viktor Lenac, naglasila je kako u distribuciji prihoda tvrtke troškovi električne energije čine 3,5 % - 5,5 % godišnje, zbog čega su 2015. godine u suradnji s HEP ESCO postavili fluorescentnu i LED rasvjetu, čime su smanjili potrošnju električne energije za više od dva milijuna kWh (ušteda oko mil. kuna). Isto tako, tvrtka je pokrenula novi projekt modernizacije sustava toplovodnog grijanja i opskrbu potrošača toplinskom energijom izravno iz kotlovnice, gdje se iskoristila i otpadna toplina kompresora te su uveli centralni nadzorni sustav upravljanja energijom kojim su prepolovili godišnje troškove lož ulja i ostvarili smanjenje potrošnje energije između 1,6 mi. – 1,8 mil. kWh. Domagoj Matasić, Elektro-Kontakt, vodeći je hrvatski proizvođač komponenti za kućanske aparate, a glavni energenti su mu električna energija, para i voda čiju je potrošnju prošle godine počeo pratiti sustavom gospodarenja energijom, što im je značajno pomoglo u smanjenju potrošnje i pokazalo najveće potrošače energije u tvrtki i prilike za poboljšanje. Ante Knezović, Selk, objasnio je kako tvrtka najviše koristi električnu energiju, plin i vodu zbog čega su pomoću HEP ESCO-a uveli sustave praćenja potrošnje tih energenata što ih je motiviralo da svaki novi uređaj mora biti energetski učinkovitiji od prijašnjih. Snježana Turalija, Upravni odjel za razvoj grada, gospodarstva i EU fondova grada Karlovca, osvrnula se na završen projekt učinkovite javne gradske rasvjete proveden u suradnji s HEP ESCO u vrijednosti od 8,6 mil. kuna pri čemu se smanjila potrošnja energije za oko milijun kWh godišnje. Isto tako, istaknula je uspješno realizirane projekte energetske učinkovitosti u školama i vrtićima i spomenula da se u Karlovcu trenutačno na 62 objekta mjeri potrošnje energenata, a radi se i na strategiji pametnog grada Karlovca, gdje bi se povezalo zgradarstvo, promet i obrazovanje s energetskom učinkovitosti, održivosti i digitalizacijom te je trenutačno na evaluaciji više od 20 projekata energetske učinkovitosti u vrijednosti od 131 mil. kuna. "Kada se govori o energetskoj učinkovitosti i održivom razvoju u industriji, govori se o profitabilnosti jer ako se poveća učinkovitosti povećava se i konkurentnost, što će voditi prema novim investicijama i većoj potrošnji", objasnio je Saša Muminović, AquafilCRO.

​​​​​

 

 

Pokrovitelji - platinasti

Pokrovitelji - srebrni

POSLOVNI ČLANOVI

Prijavite se na HSZG newsletter: