+385 1 4886 296
 info@gbccroatia.org
           

Građani, jedinice lokalne samouprave, obrtnici i mali poduzetnici kao proizvođači energije


  28.11.19, 08:00h

U sklopu projekta Održiva prekogranična inicijativa za male obnovljive izvore energije (Sustainable Cross border Renewable Micro Power Plant Initiative), Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje iz Splita (FESB), INTERA Tehnološki Park iz Mostara i Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) iz Zagreba rade na razvoju inovativnog sustava za korištenje obnovljivih izvora energije. Radi se o hibridnom sustavu koji koristi dvije vrste obnovljivih izvora energije: Sunce i vjetar.

Zbog specifičnih meteoroloških uvjeta (jaka bura brzine preko 100 km/h), koji su uobičajena situacija u području provedbe projekta, u obje države partnerice, pokazala se potreba za robusnom opremom koja može funkcionirati u takvim uvjetima, napose otpornim vjetroturbinama i nosivim čeličnim potkonstrukcijama.

Hibridni sustav se sastoji od vjetroturbine s vertikalnom osi snage do 1000 W i fotonaponskih panela ukupne snage do max. 2000 W. Snaga takve elektrane nije velika, ali se iste mogu spajati u veće sustave za napajanje kućanstava te predstavljaju stabilniji izvor energije od same vjetroelektrane ili same sunčane fotonaponske elektrane. FESB se, koristeći svoja znanstvena i stručna znanja, bavi modeliranjem i optimiranjem različitih tipova vjetroturbina s vertikalnim osima za maksimalno iskorištavanje energije vjetra. INTERA je zadužena za razvoj tzv. elektroničkih invertera (izmjenjivača) neophodnih za pretvorbu energije prikupljene od Sunca i vjetra u izmjeničnu električnu struju, odnosno napon. Već je instalirana i prva, testna verzija mikroelektrane, koja je prošla tehničke testove, ali i testiranja na zahtjevne vremenske uvjete.

Partneri će uskoro ostvariti suradnju s gradovima i općinama koji su zainteresirani za instalaciju primjeraka elektrane na svojim javnim zgradama te daljnju investiciju u obnovljive izvore energije.

Kako bi građanima omogućili da i sami imaju priliku koristiti novo razvijenu opremu te da budu aktivni sudionici tržišta električnom energijom, tzv. proizvođači na mjestu potrošnje, Društvo za oblikovanje održivog razvoja izrađuje preporuke za donositelje odluka u obje države, koje će raspraviti s građanima i stručnjacima. Građane će i educirati o mogućnostima financiranja ovakvih instalacija kroz deset radionica u obje države. Do sada su već provedene radionice i prezentacije u Zagrebu, Banjoj Luci, Neumu, Osijeku, Zadru i Tuzli, a planirane su i radionice u Splitu, Mostaru i Sarajevu te okrugli stol u Zagrebu.

 

Kontakti za više informacija:

FESB:

doc.dr.sc. Ivan Marasović, voditelj projekta

ivan.marasovic@fesb.hr

INTERA

Mladen Kostić

mladen.kostic@intera.ba

DOOR

Ivana Rogulj

ivana.rogulj@door.hr

 

http://ee.fesb.unist.hr/rmppi/hr/projekt/

 

 

Sign up for CGBC newsletter: