+385 1 4886 296
 info@gbccroatia.org
           

HSZG sudjelovao na raspravi: “Biogoriva i/ili elektromobilnost” u Hrvatskom saboru zajedno sa svojim članovima: INA, FZOEU i Nexbike


  23.11.18, 08:00h

HSZG je sudjelovao na raspravi: “Biogoriva i/ili elektromobilnost” u Hrvatskom saboru. Zajedno sa svojim članovima INAom, Fondom za zastiktu okolisa i energetsku učinkovitost i Nexbike-om u stvaranju doprinosa i odgovorima na pitanja kako će izgledati budućnost održivog prometa u RH do 2030 i do 2050.g.

Europski parlament i Vijeće EU postigli su dogovor o Direktivi 2016/0767 o promociji korištenja energije iz obnovljivih izvora. Tom direktivom postavljen je cilj udjela obnovljivih izvora energije od 32% u ukupnoj potrošnji i 14% u prometu u 2030. godini.

U tijeku je usvajanje dviju uredbi o smanjivanju emisija CO2 za nove osobne automobile i nova laka gospodarska vozila te za nova teška gospodarska vozila. Sa spomenutim uredbama povezana je i Direktiva o promicanju čistih i energetskih učinkovitih vozila u cestovnom prometu koja je postupku usvajanja. Važno pitanje (dilema) koje se otvara sa ovim europskim zakonima je odnos udjela biogoriva i električne energije u prometu.

Republika Hrvatska je nedavno donijela Izmjene i dopune Zakona o biogorivima za prijevoz  kojim u hrvatski pravni sustav unosi odredbe zastarjele Direktive iz 2015. godine koja se tiče kakvoće benzinskih i dizelskih goriva. Tim se zakonom prepisuju odredbe spomenute direktive o udjelu od 10% obnovljivih izvora u prometu do 2020. godine koji Republika Hrvatska ne može postići, kao i ograničenje biogoriva prve generacije na 7% koji Republika Hrvatska ne može ni dostići a kamoli premašiti. Istovremeno se prepisuje cilj smanjenja emisija CO2 za 20% u 2020. godini i postavljaju neostvarivi ciljevi za 2018. i 2019. godinu.

Cilj okruglog stola bio je osvijestiti važnost korištenja čiste i obnovljive energije u prometu, sagledati stanje u Republici Hrvatskoj i pomoći pronaći hrvatski odgovor na dilemu (odnos) iz naslova okruglog stola.

 

 

Prijavite se na HSZG newsletter: