+385 1 4886 296
 info@gbccroatia.org
           

Krajobrazna arhitektura i gospodarenje vodom


  24.01.20, 16:00h

24.1.2020. godine, petakodržan je modul Green Building Professional edukacije 2019/2020: "Krajobrazna arhitektura i gospodarenje vodom", na kojem su predavanje održali:  Domagoj Vranješ, mag.ing.prosp.arch., VITA PROJEKT, Nigel Thorne, krajobrazni arhitekt, Ivan Kovačić, struč.spec.ing.aedif., Aqua Specijal, Miroslav Lugarić, Wilo Hrvatska d.o.o. i Željko Tukić, National sales manager, Hansgrohe d.o.o.

 

Svjetski poznati krajobrazni arhitekt bio je gost predavač na modulu GBPRO edukacije te je ukratko objasnio načela krajobrazne arhitekture i održivosti te je predavanje povezao sa nizom studija slučaja održive arhitektonske intervencije urbanog krajobraza. Jedan od projekta kojem je posebno posvetio pažnju bio je projekt konzervatorske obnove groblja Brompton Kraljevskih parkova Londona, koji je osvojio prestižnu nagradu “Museum+Heritage Awards 2018”. Projekt obnove groblja je iz viktorijanskog doba te je to groblje jedno od sedam veličanstvenih viktorijanskih u Londonu, kojima upravlja “The Royal Parks London”. Novo rješenje uključuje posjetiteljski i istraživački centar i veličanstvenu obnovljenu viktorijansku kapelu koja je otvorena za javnost. Projekt je vrijedan 6,2 milijuna funti. Nigel Thorne, krajobrazni arhitekt, voditelj je ovog projekta koji je svojedobno na dodjeli nagrade, izjavio: “Tim za isporuku projekta zaštite groblja, smatra da je to bio jedan od najzahtjevnijih projekata u koji su bili uključeni, ali je ujedno ostavljen samoodrživ projekt za buduće naraštaje i definitivno je vrijedni pobjednik ove nacionalne nagrade”. To je jedan od rijetkih primjera projekata koji je završen na vrijeme, u zadanom budžetu, te su odrađene dodatne specifikacije koje i nisu dogovorene inicijalnim projektom. 

Domagoj Vranješ, mag.ing.prosp.arch., održao je prezentaciju na temu: "Uloga zelene infrastrukture u održivom razvoju grada", gdje je istaknuo da pod pritiskom urbanizacije, zelene površine, a posebice urbane šume, postupno se smanjuju, što posljedično vodi smanjenju kvalitete života u urbanim područjima. Nadalje, blizina zelenih površine i stabala u urbanim sredinama pružaju značajne ekonomske uštede i koristi. Svrha vrednovanja zelenila je pružiti informaciju potrebnu za donošenje kvalitetnijih odluka - procjena vrijednosti zelenila kao podloga za izradu studija isplativosti i CBA, urbanističko planiranje i projektiranje. Pridruživanjem monetarne vrijednosti zelenilu upozorava se na njegovu važnost te sprječava njegova marginalizacija prilikom donošenja odluka u prostornom planiranju. Razumijevanje ekoloških, ekonomskih i svih ostalih koristi zelenih površina može dovesti do boljeg upravljanja takvim površinama i do povećanja kvalitete okoliša za sadašnje i buduće generacije. Koristi od urbanih šuma veće su od troškova njihova održavanja, a odgovarajuća zastupljenost zelenila je preduvjet za održivi razvoj grada.

Ivan Kovačić, struč.spec.ing.aedif, ovl.ing.građ.,održao je prezentaciju na temu: "Pravilno upravljanje vodom u vodoopskrbnim sustavima i kod potrošača", gdje je istaknuo da je Republika Hrvatska bogata vodom, što ne znači da s opskrbom vode nema problema. Do sada se loše poslovanje vodoopskrbnih sustava prebacivalo na potrošača. Europska unija jasno želi penalizirati vodovode zbog lošeg upravljanja vodovodnim sustavom. Cijenu održavanja vodovodnih sustava plaća potrošač preko računa za potrošnju vode, stoga je i potrošaču bitno da optimizira svoj interni sustav potrošnje. Troškovno-optimalna analiza korisniku bi time dala pravu sliku stanja sustava prilikom donošenja odluke o sanaciji gubitaka u svom sustavu.

Zatim, Miroslav Lugarić ispred tvrtke Wilo Hrvatska d.o.o., obradio je temu "Energetski učinkovite cirkulacijske pumpe u HVAC sustavima", dok je Željko Tukić, ispred tvrtke Hnasgrohe, održao prezentaciju na temu: "EcoSmart - planiranje projekta, uštede u korištenju i održavanju".

 

Edukacija se održava pod pokroviteljstvom:
Medijski pokrivaju:

        

 

 

Prijavite se na HSZG newsletter: