+385 1 4886 296
 info@gbccroatia.org
           

Matrixovim „blizancima“ svjetsko priznanje


  14.10.20, 10:00h

 

Dean Skira i dizajner Goran Herak, su za svjetlosnu instalaciju poslovnih zgrada blizanaca GTC Matrix na zagrebačkoj Radničkoj cesti osvojili najvišu, odnosno prvu, prestižnu nagradu u kategoriji vanjskih projekata Illumination Award of Distinction. Nagradu dodjeljuje najstarija institucija za rasvjetu na svijetu IES Illuminating Engineering Society, sa sjedištem u New Yorku.

Proglašenje pobjednika održano je u okviru 48. godišnje konferencije Međunarodnog udruženja IES-a, koja je ovoga puta održana putem digitalne platforme zbog novonastale situacije s koronavirusom.  Ove godine prijavljeno je 685 projekata iz cijelog svijeta, dok ih je 288 promovirano za doprinos u globalnom razvoju dizajna rasvjete. Ukupno je 11 projekata dobilo najveće počasti na dodjeli nagrada IES Illumination Awards 2020. Uz to, više od 280 projekata nagrađeno je nagradama za zasluge.

Nagrada je rezultat našeg multidisciplinarnog napora u projektu GTC Matrix koji je odličan primjer total-dizajna i inženjeringa. Svjetiljku Trick, koju smo dizajnirali 2014. godine, a koja je postala paradigma u grafičkoj rasvjeti, prilagodili smo, zajedno s upravljačkim sustavom i ožičenjem, za taj konkretni projekt noćne arhitekture – kaže dizajner Dean Skira. Optika Tricka stvara svjetlosne linije duž donjeg i gornjeg ruba zgrade koje se kreću prema pažljivo programiranim scenografijama i time stvaraju obojenu vibraciju koja naglašava arhitektonske detalje obje zgrade. Nakon zalaska sunca, sustav rasvjete također pomaže da se zgrade Matrixovih „blizanca“ izdvoje u noćnoj vizuri Zagreba.

 

 

Prijavite se na HSZG newsletter: