+385 1 4886 296
 info@gbccroatia.org
           

Mogućnosti financiranja zelenih zgrada, LCA i uvod u održive materijale


  18.10.19, 15:00h

Dana 18.10.2019. godine, petakodržan je treći modul Green Building Professional edukacije 2019/2020 sa početkom u 08:30 sati u Zagrebu pod nazivom: "Mogućnosti financiranja zelenih zgrada, LCA I uvod u održive materijale", na kojem su predavanja održali:  Sandro Vlačić, dipl. ing. građ., Ytong; Kajo Ferić, dipl. ing. građ., Cemex; Jasmina Smokvina, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost; Damir Vuletić, APN i Barbara Fofić, MZOE.

Građevinska industrija jedna je od najintenzivnijih industrija po korištenju materijala i prirodnih resursa koji su neophodni za njihovu proizvodnju. Građevine su izgrađene od materijala različitog porijekla i  namjene čiji je proizvodni proces, počevši od ekstrakcije sirovine  preko transformacije u finalni proizvod i odlaganja u okoliš na kraju životnog vijeka, odgovoran za značajan dio globalnog utjecaja na okoliš od strane suvremenog društva, ističe Sandro Vlačić.

Neka od pitanja na koja je prezentacija Sandra Vlačića i Kaje Ferića dala odgovore su sljedeća:

  • Koje su faze životnog vijeka građevine i kakav je njihov utjecaj na okoliš?
  • Kako smanjenjiti utjecaja na okoliš građevinske industrije i procesa izgradnje?
  • Što definiraju mjerila zelene javne nabave?
  • Koje materijale odabrati  u službi održive gradnje?
  • Life Cycle Assessment

Zatim, ispred FZOEU, Jasmina Smokvina, obradila je teme: uloga Fonda u poticanju energetske učinkovitosti, programi energetske obnove i mogućnosti financiranja te Energetska obnova zgrada – financiranje iz EFRR-a. 

U sklopu predavanja, održana je i radionica pod nazivom: „Marshmallow challenge“, gdje su sudionici sa određenim elementima morali konstruirati najvišu zgradu. Svaka grupa od 4 sudionika, na raspolaganju je imala 20 špageta (štapića), ljepljivu traku, metar špage te 1 marshmallow. Cilj je bio konstrukcijom zgrade najviše visine održati marshmallow na vrhu. Nekolicini je to i uspjelo – najviša zgrada imala je 110 centimetara.

Nadalje, Damir Vuletić, ispred APN-a, obradio je temu: ESCO model za zgrade javnog sektora, a zatim je Barbara Fofić, ispred MZOE, obradila temu zelene javne nabave te pojasnila trenutne aktulanosti i mogućnosti besplatnih edukacija na tu temu.

 

Edukacija se održava pod pokroviteljstvom:
Medijski pokrivaju:

        

 

 

Sign up for CGBC newsletter: