+385 1 4886 296
 info@gbccroatia.org
           

Net zero carbon - referentni standard boljih zgrada za ljude


  24.11.17, 16:00h

Hrvatski savjet za zelenu gradnju organizirao je još jednu u nizu besplatnih edukativnih radionica – GREEN TALKS - na aktualnu temu: OBNOVIMO HRVATSKU „Bolje zgrade za ljude“ u Karlovcu, 24. studenog 2017. godine u Knjižnici za mlade grada Karlovca.

GREEN TALKS je prvenstveno podržan od strane Grada Karlovca, člana Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, ispred kojeg je okupljene sudionike pozdravila gđa. Ana Hranilović Trubić, voditeljica Odsjeka za gradnju i energetsku učinkovitost, te im se obratila s nekoliko riječi. Također, institucije podražavatelji simpozija su: Društvo arhitekata, građevinara i geodeta Karlovac, Hrvatska Gospodarska komora – Županijska komora Karlovac te Hrvatska komora arhitekata - područni ured Karlovac, ispred koji su se njihovi predstavnici, gđa. Tatjana Basar, predsjednica DAGGK te g. Furdek, direktor HGK Karlovac kratko obratili okupljenima.

Dvije važne institucije također su podržale GREEN TALKS u Karlovcu, a radi se o Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja RH čiji je predstavnik održao prezentaciju na temu: „Sufinanciranje energetske obnove javnih i stambenih zgrada iz EU fondova“ te Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH čiji se predstavnik obratio sudionicima s temom: „Programi financiranja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost“.

HSZG je pozvao prisutne sudionike da se pridruže promociji globalne kampanje Svjetskog savjeta za zelenu gradnju - Advancing Net Zero - kojoj je cilj povećanje broja net zero carbon zgrada za 100% do 2050. Glavne smjernice te globalne kampanje su: postići dogovor i suradnju te ujednačiti pristup certificiranju zgrada koje će prepoznati net zero carbon kao referentni standard; jačanje svijesti i unaprjeđenje edukativnih programa s ciljem dostizanja zadanih ciljeva o broju net zero carbon zgrada u svijetu; proširiti temu na globalno tržište razmjenjujući iskustva i primjere dobre prakse. HSZG se pridružio globalnom pokretu u rujnu 2017. godine s ciljem stjecanja iskustva iz drugih zemalja i prijenosa istog na hrvatsko tržište.

Nadalje, ključna stavka GREEN TALKSa bila je i tema nZEB zakonske regulative i implementacije na tržište koju je prezentirala gđa Željka Hrs Borković, ispred udruge HUEC, koja je navela da je razmatranje energetskog koncepta gotovo nula energetske zgrade potrebno uključiti u početnoj fazi projektiranja, kako bi se u proces projektiranja integrirali principi energetski i ekološki održive arhitekture. Nadalje, kvalitetno optimiran energetski koncept uključuje visoku razinu toplinske izolacije te dobro izbalansiranu, a ne predimenzioniranu tehničku opremu tj. sustave, uz obaveznu primjenu OIE dok energetski koncept predstavlja integralno i troškovno optimalno rješenje, koje dugoročno ostvaruje niske troškove pri korištenju i održavanju zgrade, te produžava životni vijek zgrade uz smanjenje ekološkog otiska.

Tema „Utjecaj dnevne svjetlost i prirodnog prozračivanja u energetski učinkovitim zgradama“ prezentirana je od strane gđe Jasne Jelinek, ispred tvrtke Velux, koja je posebnu pozornost posvetila novoj studiji - HEALTY HOMES BAROMETAR - koja dokazuje zapanjujuću korelaciju između loših uvjeta stanovanja i lošeg zdravlja ljudi. Na GREEN TALKS je bilo objašnjeno kako preventivno nastupiti te izbjeći daljnji proces nastajanja loših zgrada te kako potaknuti ulaganja u cjelovitu energetsku obnovu i „ozelenjavanje“ prostora, te je od strane gđe Anđelke Toto Ormuž obrađena i tema zanimljivog naslova: „Igra li se Europa vatrom?“ koja je obuhvatila smjernice kvalitetne zaštite od požara.

Jedino rješenje za modernizaciju postojećih zgrada u Europi su ulaganja u cjelovitu energetsku obnovu i „ozelenjavanje“ prostora u kojima ljudi žive i rade. Energetska učinkovitost u postojećim zgradama te gradnja novih zelenih zgrada dovela bi ne samo do poboljšanih zdravstvenih ishoda za ljude, nižih društvenih troškova i smanjenih emisija CO2, nego bi postala i katalizator za pozitivnija gospodarstva članica Europske unije, zaključak je održanog GREEN TALKS.

Tvrtke/Institucije koja su sudjelovale na GREEN TALKS-u s edukativnim i promotivnim prezentacijama su: Fibran Nord sa temom: „Zdravo i sigurno stanovanje počinje od temelja“, Holcim Hrvatska d.o.o. sa temom: „Nije sve tako sivo“, Firestone sa temom: „Dugotrajnost ravnih krovova’’, Klimaproing d.o.o. sa temom: „Osnove HVAC sustava“ te Gealan d.o.o. sa temom: „Prozorski sustavi za niskoenergetske zgrade“.

 

        

 

MEDIJSKI POKRIVAJU

   

 

 

 

Pokrovitelji - platinasti

Pokrovitelji - srebrni

POSLOVNI ČLANOVI

Prijavite se na HSZG newsletter: