+385 1 4886 296
 info@gbccroatia.org
           

NIGEL THORNE : „Održivost i krajobrazna arhitektura – više od dizajna!“


  13.05.15, 16:00h

Objava za medije

(14. svibnja 2015.)                                                                                        

 

U srijedu 13. svibnja 2015. godine održao se stručni simpozij o zelenoj gradnji Nigel Thorne: "Održivost i krajobrazna arhitektura - više od dizajna" u hotelu International u Zagrebu. Organizatori simpozija bili su Hrvatski savjet za zelenu gradnju, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata i Hrvatska komora arhitekata - Odbor za krajobraznu arhitekturu.

   

Po prvi puta u Hrvatskoj, zvijezda svjetskih razmjera u području krajobrazne arhitekture, g. Nigel Thorne - počasni član i bivši predsjednik Međunarodnog udruženja krajobraznih arhitekata Europe (International Federation of Landscape Architects – Europe) naglasio da je za: „krajobraznog arhitekta najvažnije da razumije krajobraz i okoliš u kojem radi , te da razumije ljude i zajednicu s kojima će surađivati na projektu. Ključno je postizanje zajedničkog dogovora oko planiranja, dizajna i programa upravljanja i izvođenja“.

Predstavnici Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata te Hrvatske komore arhitekata – Odbor za krajobraznu arhitekturu istaknuli su potrebu da se krajobrazni arhitekti bolje pozicioniraju na tržištu i u zakonskoj regulativi te da imaju snažniju ulogu u projektima općenito u Republici Hrvatskoj što je g. Thorne potvrdio kao činjenicu ističući primjer izgradnje Olimpijskog parka kao vrhunskog primjera planiranja zelene infrastrukture u Velikoj Britaniji, koju je od početka planiranja do izvedbe vodio upravo krajobrazni arhitekt.

Nakon pozdravnih govora organizatora, simpoziju je prisustvovala i gđa. Borka Bobovec, pomoćnica ministrice za graditeljstvo i energetsku učinkovitost u zgradarstvu koja se osvrnula na novosti u zakonskoj regulativi.

Zeleni sponzori simpozija bilu su Cemex Hrvatska , Inaqua, Knauf Insulation, Bauder, Moj balkon te Miagra.

G. Nigel Thorne odgovorio je na ključno pitanje koje se odnosi na koristi koje donosi krajobrazna arhitektura te je zaključio simpozij riječima da: „naš planet može postati globalno održiv i prilagoditi se budućem rastu populacije jedino dok poštuje i razumije potrebe krajobraza u kojem te populacije žive i rade. To će se vrlo teško ostvariti bez kvalitetno obrazovanih, obučenih i kvalificiranih krajobraznih arhitekata“.

Pogledajte video:

Institucionalni pokrovitelji stručnog simpozija bili su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja u RH, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Za predivno uređenu pozornicu zaslužna je tvrtka Sobero sa brandom - MONDUM - Mediterraneo Modular Planters koja je ustupila biljke na dan održavanja simpozija.

Simpoziju je prisustvovalo stotinjak stručnjaka iz područja arhitekture, građevinarstva, ekonomije, i šire zainteresirane javnosti te konzervatora iz cijele Hrvatske kao i stručnjaka iz Slovenije te preko 80 studenata Agronomskog fakulteta – zavod za ukrasno bilje, krajobraznu arhitekturu i vrtnu umjetnost,  a simpozij je dio sustavne edukacije o zelenoj  gradnji koju u Hrvatskoj provodi HSZG (www.gbccroatia.org) kao dio Svjetskog savjeta za zelenu gradnju (www.worldgbc.org).

 

 

 

Prijavite se na HSZG newsletter: