+385 1 4886 296
 info@gbccroatia.org
           

Održan šesti po redu Dan energetske učinkovitosti ŠKŽ!


  24.04.18, 15:00h

Tradicionalno već šestu godinu zaredom Razvojna agencija Šibensko-kninske županije u suradnji sa Šibensko-kninskom županijom organizira Dan energetske učinkovitosti ŠKŽ koji je ove godine održan jučer, 24. travnja u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku. Ove godine u suoorganizaciji je sudjelovao i Hrvatski savjet za zelenu gradnju čiji je doprinos izlaganje tema stručnog sadržaja.

Cilj održavanja ove manifestacije je podizanje razine svijesti o učinkovitom korištenju energije te korištenju obnovljivih izvora energije (OIE), o čemu je danas sve više riječ.

Na samom početku manifestaciju su otvorili zamjenica župana Šibensko-kninske županije Darija Puljić, ispred Razvojne agencije Šibensko-kninske županije viši savjetnik Josip Aras te direktor Dean Smolar ispred Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju.

 

Predstavnici Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izlagali su temu Energetske obnove zgrada i mogućnosti sufinanciranja iz EU fondova te su najavili skoro otvaranje javnog poziva za energetsku obnovu zgrada i korištenje OIE u sektoru turizma i trgovine. Također, najavljeno je i ponovno otvaranje privremeno obustavljenog poziva za energetsku obnovu i korištenje OIE u zgradama javnog sektora. Predstavnica APN-a pojasnila je zakonsku obvezu praćenja potrošnje energije u zgradama javnog sektora te prezentirala uštede energije i vode nastale kao rezultat sustavnog gospodarenja energijom. Predstavnik Hrvatske elektroprivrede prezentirao je projekt E-mobilnosti koji se odnose na sustav punionica za električna vozila te se osvrnuo na probleme i izazove koji postoje na ovom području s tehničkog i zakonodavnog aspekta.

Stručnoj javnosti predstavljena su i rješenja za niskoenergetsku gradnju u svrhu projektiranja i izgradnje zgrada gotovo nulte energije, kako od odabira ispravne izolacije i fasadnog sloja tako i od opreme koja se nalazi unutar samih zgrada.

Manifestaciju je zaokružilo održavanje Okruglog stola na kojem je sudjelovala predstavnica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, voditeljica projekata energetske učinkovitosti u zgradarstvu iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te pomoćnica direktora iz Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama koje su nam uz trenutno stanje u zgradarstvu na području Šibensko-kninske županije predstavile i buduće planove te zakonske regulative vezane uz projektiranje i gradnju niskoenergetskih objekata u vlasništvu javnih ustanova.

Nadamo se da je održavanje ove manifestacije bilo korisno za 50-ak prisutnih slušatelja te da će rezultirati sve većim uključivanjem u projekte energetske obnove i korištenja OIE.

Poduzeća/Institucije koja su sudjelovala sa edukativnim i promotivnim prezentacijama su: Fibran d.o.o., TECE d.o.o. i Mapei Croatia d.o.o.

          

 

MEDIJSKI POKRIVAJU

         

 

 

 

Pokrovitelji - platinasti

Pokrovitelji - srebrni

POSLOVNI ČLANOVI

Prijavite se na HSZG newsletter: