+385 1 4886 296
 info@gbccroatia.org
           

Održana radionica - Zeleni i održivi razvoj


  03.07.19, 17:00h

3. srpnja 2019. godine na popularnom zagrebačkom neboderu - Zagreb360 Vidikovac, održana je radionica - Zeleni i održivi razvoj, koja je okupila preko 60ak članova i partnera organizacija - Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju i Hrvatske udruge proizvođača toplinsko-fasadnih sustava.

 

Predstavnici organizacija pozdravili su okupljene sudionike te istaknuli aktualnosti. 

Petra Škevin, predsjednica HSZG-a, pozdravila je okupljene sudionike te najavila aktivnosti koje očekuju članove HSZG-a do kraja godine.

Željko Pecak, predsjednik udruge HUPFAS, posebno je naglasio problematiku s kojem se susreće u svakodnevnom poslovanju - a to je nedostatak radne snage i potreba prekvalifikacije postojeće radne snage u zanimanja koja su nova ili za kojima postoji potražnja na tržištu. Dodatno, istaknuo je da HUPFAS, zajedno sa svih svojih 16 članica, stoji na raspolaganju glede stvaranja adekvatnih uvjeta za educiranje i prekvalifikaciju radne snage te podizanja svijesti o istom.

Dean Smolar, izvršni direktor HSZG, kratko se obratio okupljenim sudionicima te istaknuo odličnu međusektorsku suradnju te rad na međunarodnim i nacionalnim projektima (CPD4GB) te legislativi. Posebno je naglasio sudjelovanje na tematskim radionicama za potrebe dovršetka Integriranog energetskog i klimatskog plana Republike Hrvatske za period 2021. do 2030. godine.

Marina Džunić Matak, voditeljica projekata, HSZG, nadovezala se te ukratko najavila početak projekta BUILD UPON2 . Europski projekt BUILD UPON2 financiran je od strane programa Obzor 2020 i predstavlja nastavak uspješno provedenog projekta BUILD UPON, koji je trajao od 2015. do 2017. godine. Projekt je službeno započeo 1. lipnja 2019. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.731.755,00 EUR, a projekt će trajati 24 mjeseca. Glavni cilj projekta BUILD UPON2  je kreiranje međunarodnog dokumenta koji će služiti kao široko primjenjivi okvir za implementaciju Dugoročne strategije obnove zgrada kroz suradnju s lokalnim, nacionalnim i europskim dionicima.

 

Nadalje, Marko Tisovec, generalni menadžer, NCFF Croatia, kratko je predstavio mogućnosti financiranja zelenih projekata povoljnim dugoročnim kreditima. Predstavljen je HBOR-ov Instrument za financiranje očuvanja i održivog korištenja bioraznolikosti kroz zeleno poduzetništvo i prilagodbu klimatskim promjenama korištenjem prirodnih rješenja. 

 

Također, predstavnici tri udruge - HSZG - HUPFAS - HUEC, okupljene u kampanju OBNOVIMO HRVATSKU, najavili su raspisivanje natječaja za dodjelu prestižnih nacionalnih Godišnjih nagrada za zelenu gradnju i održivi razvoj i to u sljedećim kategorijama:

1.  Osoba godine

2.  Institucija / Organizacija godine 

3.  Građevina godine – Novogradnja 

4. Građevina godine – Rekonstrukcija 

5.  Projekt godine 

6. Studentski projekt godine

 

Više informacija o samom natječaju, kao i svim uvjetima i dokumentaciji, potražite uskoro na web stranicama organizatora natječaja HSZG/ HUPFAS/ HUEC

 

 

Prijavite se na HSZG newsletter: