+385 1 4886 296
 info@gbccroatia.org
           

Ostvareni rezultati najvećeg svjetskog projekta suradnje i dijaloga u području energetske obnove zgrada


  10.02.17, 13:00h

MGIPU OBJAVA

Zagreb (petak, 10.2.2017.) – u hotelu Dubrovnik održana je završna konferencija Strategija 2.0 u okviru projekta BUILD UPON (www.buildupon.eu ),  kao prilika svim sudionicima da se upoznaju s ostvarenim rezultatima najvećeg svjetskog projekta suradnje i dijaloga u području energetske obnove zgrada, koji se provodi u 13 zemalja Europske unije, a u potpunosti je financiran iz programa Obzor 2020. Hrvatski savjet za zelenu gradnju zadužen je za provedbu projekta u Hrvatskoj, a voditelj projekta je Alan Perl. Glavni institucionalni partner u provedbi ovog projekta u Hrvatskoj je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Republike Hrvatske, glavni pokrovitelj je tvrtka Hansgrohe d.o.o., a medijski pokrovitelj 24 sata.

Osnovni cilj projekta je podrška nacionalnim vladama da donesu poboljšane nacionalne strategije energetske obnove zgrada, a BUILD UPON radionice bile su mjesto susreta i međusektorskog dijaloga iz područja regulative, financijskih modela, kreiranja svijesti i unapređenja znanja i vještina u području energetske učinkovitosti zgrada. Iz tog razloga, među sudionicima konferencije bili su trenutno najvažniji stručnjaci koji kreiraju nacionalnu strategiju, koju Hrvatska mora predati u Bruxelles, kao i ostale članica Europske unije, do travnja 2017. godine.

Gosp. Lovro Kuščević, ministar, ispred Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja RH, glavnog institucionalnog partnera projekta, pozdravio je sve prisutne sudionike i osvrnuo se na važnost projekta BUILD UPON i suradnju s Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju te svim dionicima projekta BUILD UPON u Hrvatskoj. Zahvalio je na razmjeni znanja i iskustva o programima cjelovite energetske obnove zgrada između 13 zemalja članica BUILD UPON konzorcija.

Snježana Turalija, izvršna direktorica Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, naglasila je povodom završne konferencije: „I samo ime projekta asocira na daljnju nadogradnju, nove inicijative, nove ideje u području cjelovite energetske obnove zgrada kao najvećeg potencijala za smanjenje potrošnje resursa i energije, smanjenje CO2 emisija te povećanje potrošnje energije iz obnovljivih izvora. Stoga savjeti za zelenu gradnju diljem Europe zajedno sa svojim partnerima istražuju mogućnost nastavka i nadogradnje suradnje nastale u okviru BUILD UPON-a 2015/2016 – kako u Engleskoj, Finskoj, Latviji, Švedskoj, Španjolskoj, Češkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Bugarskoj, Rumunjskoj, Italiji, Turskoj (izvan EU)…tako naravno i Hrvatskoj. Najaktivniji sudionici projekta BUILD UPON u Hrvatskoj gotovo na svakom zajedničkom susretu, sastanku ili konferenciji, isticali su želju da se na neki način dogodi BUILD UPON 2, koji bi nam omogućio da pratimo rezultate izmjena i dopuna unesenih u Strategiju 2.0

Glavni inozemni gost predavač bio je g. Emilio Miguel Mitre, koordinator projekta BUILD UPON, iz Green Building Council Španjolske. Također, skup su podržali i mnogi drugi koji su, u svojstvu govornika ili sudionika panela, sudjelovali na skupu:

  • Dr. sc. Vlasta Zanki, potpredsjednica Upravnog odbora, Hrvatski savjet za zelenu gradnju
  • Mr. sc. Danijel Žamboki, pomoćnik ministra za graditeljstvo i energetsku učinkovitost u zgradarstvu, MGIPU
  • Irena Križ Šelendić, voditeljica sektora, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja
  • Željka Hrs Borković, predsjednica, Hrvatska udruga energetskih certifikatora
  • Dorijan Rajković, predsjednik, Hrvatska udruga proizvođača toplinsko fasadnih sustava

 

 

 

Prijavite se na HSZG newsletter: