+385 1 4886 296
 info@gbccroatia.org
           

Otvoren Summit energetske demokracije – SED 2019


  10.04.19, 10:00h

U Hotelu Park Plaza Histria u Puli otvoren je Summit energetske demokracije – SED 2019. koji predstavlja krovni događaj projekta u koji je uloženo nekoliko godina istraživanja te summit koji pokriva sve ključne aspekte i složenu problematiku vezanu uz najširi pojam energetike. Pojam energetske demokracije nije odabran slučajno, s obzirom da upravo demokracija sugerira najvišu razinu odgovornosti i suodgovornosti za budućnost planeta, kroz energetske politike, tehnološki razvoj, međunarodnu i regionalnu suradnju, hrabrost i viziju u iskoracima

Prema programskom planu, održan je panel pod nazivom „Primjeri dobre prakse gradova i općina“. Na panelu je u ime Grada Pule sudjelovao zamjenik gradonačelnika Robert Cvek koji je na početku istaknuo kako je Grad Pula supotpisnik inicijative Europske komisije po pitanju smanjenja emisija Co2 koja za cilj ima njegovo smanjenje za 40% do 2030. godine. „Najvažniji projekt našeg grada po tom je pitanju svakako nabavka gradskih autobusa na plin i izgradnja punionice na prirodni stlačeni plin čija je izgradnja već započela. Imamo i mnogo drugih pozitivnih primjera poput projekta električnih bicikala, sufinanciranja nabavke električnih uređaja za kućanstva u iznosu od 700 kuna, a sufinanciramo i nabavku električnih bicikala u iznosu od 1,000 kuna. Treba istaknuti i uspješnu ugradnju solarnih panela prilikom izgradnje kompleksa gradskih bazena koja će pokriti troškove grijanja protočnih voda. Osim toga Grad Pula je zajedno s Istarskom županijom u listapdu prošle godine potpisao Sporazum o suradnji  s jednom od vodećih svjetskih komunikacijskih tehnoloških tvrtki Huawei što predstavlja početak suradnje na implementaciji prikladnih rješenja za „pametni grad“ ,budući da za cilj imamo izgraditi učinkovit sustav pametnih gradskih rješenja u skladu s najvišim međunarodnim standardima korištenjem dosljednog, sustavnog i ekonomičnog pristupa. U smislu naših napora za boljom energetskom učinkovitošću imamo i projekt Dolcevita - projekt uređenja gradskih pročelja u sklopu kojega stvaramo preduvjete za poboljšanje kvalitete življenja naših sugrađana te privlačnost grada kao turističke destinacije. Uz ove aktivnosti pred nama je i donošenje strategije SMART Pula.“ – kazao je zamjenik gradonačelnika Robert Cvek koji je također poručio kako je decentralizacija ključan segment kojega treba ostvariti kako bi se društvo, posebno jedinice lokalne i regionalne samouprave, uspješno razvijalo.

Uz zamjenika gradonačelnika Roberta Cveka, na panelu su sudjelovali direktor Pulaprometa Igor Škatar, gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak, zamjenik gradonačelnice Pleternice Domagoj Katić, gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako, gradonačelnik Križevaca Mario Rajn i Tamara Marković iz HGI-CGS. Summit energetske demokracije okuplja vrhunske domaće i međunarodne stručnjake, poslovne lidere i kreatore energetskih i industrijskih politika, kako bi razgovarali o važnim temama koje oblikuju industrije. Odgovore na pitanja ključna za naš svakodnevni život sudionici imaju prilike čuti od vrhunskih lidera industrije te se susresti stručnjacima iz povezanih industrija kao što su internetska sigurnost, „big data“ ili internet stvari (IoT).

Hrvatski savjet za zelenu gradnju sudjelovao je u čak dva panela.

Panel ZGRADARSTVO - OBNOVA ZGRADA U DUGOROČNOJ STRATEGIJI RH moderirala je Goranka Tropčić Zekan, HSZG. Panelisti koji su sudjelovali u panelu bili su: Irena Križ Šelendić MGIPU, Ivana Banjad Pečur Građevinski fakultet UNIZG, Željko Pecak HUPFAS, Slavica Robić DOOR, Damir Vuletić APN, Margareta Zidar EIHP.

Također, panel POLITIKA I MJERE - SUSTAVI OBVEZA ENERGETSKE UČINKOVITOSTI, moderirao je Dean Smolar, HSZG, koji je okupio sljedeće stručnjake: Dubravko Ponoš FZOEU, Irena Križ Šelendić, MGIPU, Mario Mihetec, FZOEU, Kristina Čelić, MZOE.

 

 

Prijavite se na HSZG newsletter: