+385 1 4886 296
 info@gbccroatia.org
           

Ozelenjavanje krovova – trend ili stvarna potreba

Globalno povoljni utjecaj na klimu, komunalna potreba i poboljšanje mikroklime


  12.07.19, 12:00h

Poduzeća Kemenović, Fibran i Green Box, udružili su snage, te održali prvu u nizu edukativnih, stručnih i praktičnih radionica pod nazivom: „Tehnologija izvedbe krovnih vrtova“, namijenjenih svim ciljnim skupinama koje se bave ili susreću s ovom tematikom upravo jer se sve više pokazuje potreba za „ozelenjavanjem“ krovova uslijed globalnog zatopljenja i pregrijavanja gradova.

Radionica se održala 12. srpnja 2019. godine, u trajanju od 2 sata, na lokaciji poduzeća Kemenović kao domaćina, a predavač je bila gđa. Tanja Herr, arhitektica s dugogodišnjim iskustvom kao tehnički savjetnik Fibrana i ispred vlastite tvrtke Green Box, koja se bavi ozelenjavanjem krovova, te prodajom i proizvodnjom specijalnih supstrata u suradnji s tvrtkom Agrohoblaj iz Murskog Središća. Hrvatski savjet za zelenu gradnju sudjelovao kao aktivni partner radionice.

Tanja Herr je u uvod okupljenim sudionicima približila temu ozelenjavanja krovova, kao i terminologiju koja je definirana u Smjernicama za izvedbu zelenih krovova, koje periodički izdaje njemački institut FLL za razvoj i održavanje krajobraza (Forschungsgesellschaft Landschaftsentwicklung Landschaftsbau e.V.). Navodeći sve prednosti, arhitektica je upozorila na eventualne nedostatke prilikom neadekvatne izvedbe, te načine sanacije, što je sve prikazala i kroz praktične primjere iz prakse.

Istaknute su brojne ekološke i ekonomske prednosti i uštede ozelenjenih krovova kao što su:

  1. Zdravija životna okolina koja uključuje pročišćavanje zraka od smoga, apsorpcija prašine i štetnih plinova, očuvanje vlažnosti zraka, te povećanoj zaštiti od zračne buke.
  2. Ekologija  - mogućnost korištenja životnog prostora za biljke i životinje, smanjenje i usporenje dotoka oborinskih voda, globalno povoljan utjecaj na klimu.
  3. Uštede u korištenju i održavanju zgrade putem produljenja životnog vijeka hidroizolacije te dodatne toplinske zaštite.
  4. Iskoristivost površine - dodatna korisna površina, povećanje izgradivosti čestice, vizualni efekt.

Na radionici su detaljnije analizirani sustavi zelenih krovova, te je objašnjena razlika između ekstenzivnog zelenog krova, jednostavnog intenzivnog krovnog vrta te intenzivnog krovnog vrta kroz razne elemente kao što su: održavanje, zalijevanje,  statika, cijena i namjena.

Radionica se nastavila u stručnijem smjeru, gdje su bile obrađene osnovne komponente zelenog krova, te istaknute najčešće pogreške i mogućnosti njihovih sanacija. Posebna pozornost bila je posvećena i biljnom pokrovu.

Tanja Herr istaknula je i brojne pozitivne primjere iz prakse iz svijeta poput Biblioteke tehničkog univerziteta (TU) Delft. Ovaj ingeniozni travnati krov izveden je 1998. godine. Potpisuje ga projektni ured Mecanoo. U zemlji gdje je sve ravno, ovaj krovni vrt predstavlja dobrodošao element oblikovanja krajolika koji se jednakim intenzitetom koristi preko cijele godine. Nadalje, tvornica automobila Ford je izgradila 10.4 hektara krovnih vrtova na kompleksu River Rouge tvornice u Detroitu. Krovovi su dugo glasili kao najveća ozelenjena krovna površina na jednom mjestu. Pionirski pothvat u svijetu tvrdog businessa, poslužio je kao uzor mnogima koji su ubrzo slijedili ovaj svijetli primjer nastojanja uspostavljanja ravnoteže između emisije zagađenja i njezine sanacije.

U Hrvatskoj trend „ozelenjavanja“ krovova nije novost, posebno u većim gradovima i na novijim turističkim objektima na obali, koje gotovo sve ukrašavaju ozelenjene oaze na vidljivim ravnim krovovima. Za dodatne informacije o izvedbi, troškovima i održavanju zelenih krovova, budite slobodni uputiti mail na:  tanja.herr@fibran.hr

 

 

Prijavite se na HSZG newsletter: