+385 1 4886 296
 info@gbccroatia.org
           

Pogledajte 10 novosti koje donosi ERN


  13.10.20, 14:00h

Hrvatski savjet za zelenu gradnju donosi Vam najnovije vijesti koje se odnose na Europsku politiku zelene gradnje.

Pročitajte više o pobrojanim temama niže u članku: 

  1. Članovi Europskog parlamenta pokrenuli #BuildingLife kampanju 
  2. Europska komisija objavit će detalje Renovation Wave-a
  3. WGBC pozvan na platformu Europske komisije za održivo financiranje
  4. Potpredsjednik Europske komisije pridružuje se događaju Nizozemskog GBC-a
  5. Obraćanje predsjednice Von der Leyen o stanju Europske unije
  6. Europski parlament podupire cilj smanjenja emisija od 60%
  7. EED i RED otvoreni za nadopune
  8. BPIE ocjenjuje nacionalne strategije obnove
  9. VB pokreće savjetovanje o nadogradnji privatnih zgrada za najam
  10. Irski GBC organizator je konferencije o obnovi

 

1. Članovi Europskog parlamenta pokrenuli #BuildingLife kampanju

Tijekom Svjetskog tjedna zelene gradnje 2020. godine, Svjetski savjet za zelenu gradnju (WGBC) pokrenuo je #BuildingLife paneuropsku kampanju za priznavanje potencijala izgrađenog okoliša u implementaciji Europskog zelenog plana. Kampanja se fokusira na suradnju političkog, privatnog i NGO sektora kako bi se poticao razvoj politika koje se odnose na ukupni utjecaj ugljika i resursa na okoliš u cijelom životnom ciklusu izgrađenog okruženja.

 Kampanja je krenula 24. rujna virtualnim događajem kojim je pokrenuta kampanja, a sudjelovale su i članice Europskog parlamenta EU Sirpa Pietikäinen, Maria Spyraki, Ciarán Cuffe i Jutta Paulus, koje su obećale potporu kampanji. Otkrile su kako se savezi članova Europskog parlamenta počinju zalagati za zakonodavne promjene glede cjeloživotnog ugljika. 

Ciarán Cuffe, EGP, izjavila je: "Kao EU zastupnici moramo preuzeti inicijativu za reformu našeg zakonodavstva i preoblikovanja Direktive o energetskim performansama za zgrade, ili možda potpuno nove direktive, koje zagovaraju direktivu o energetskoj učinkovitosti i cijeli životni ugljikov pristup."

Maria Spyraki, EPP, rekla je: "Raspravljali smo o okviru europske politike za cirkularnost građevinskih materijala. Kružno gospodarstvo ima potencijal povećati BDP EU-a za dodatnih 0,5 % i stvoriti dodatnih 700.000 radnih mjesta do 2030."

Kako biste pogledali snimku kliknite na sljedeći link: https://www.youtube.com/watch?v=5YeXfxfBmHU&feature=youtu.be 


 

2. Europska komisija objavit će detalje Renovation Wave-a

Očekuje se da će Europska komisija 14. listopada objaviti akcijski plan i strateško – komunikacijski plan za Renovation wave. Očekuje se kako će najava obuhvaćati zakonodavne, financijske i druge mjere za poticanje povećanja obnove zgrada diljem Europe.

Komisija je prvotno istaknula ključnu ulogu Renovation wave u poticanju gospodarske aktivnosti i stvaranju radnih mjesta u planu oporavka "EU sljedeće generacije". U svibnju 2020. je objavljen putokaz za Renovation wave prije pokretanja 4-tjedne javne rasprave u lipnju.

WGBC je odgovorio na javnu raspravu o Renovation wave -u. Preporuke su uključivale:

• Osigurati da države usklade strategije obnove s ciljem nulte razine emisije CO2 do 2050.

• Uvesti progresivne minimalne energetske standarde.

• Kvantificirati pozitivne učinke lokalnih inicijativa za obnovu putem podataka o utjecaju kojima se rješavaju ključna socijalna, ekološka i gospodarska pitanja s kojima se Europa suočava.

• Postojeće mreže kao što su Savjeti za zelenu gradnju (GBC) trebale bi se iskoristiti za pokretanje platformi dionika koje potiču suradnju među sektorima u obnovi.

U izvješću objavljenom u lipnju, WGBC je istaknuo primjere najbolje prakse obnove diljem Europe. U izvješću je otkriveno više informacija o okviru učinka strategije obnove projekta Build Upon2, koji će se koristiti za prikupljanje podataka iz projekata iz svih osam pilot gradova, s ciljem informiranja o izradi politika obnove.


 

3. WGBC pozvan na platformu Europske komisije za održivo financiranje

Europska komisija je na početku ovog mjeseca imenovala WGBC u novo savjetodavno tijelo EU-a za održivo financiranje.

Predstavnici WGBC-ja će biti dio 50 međusektorskih stručnjaka u svojoj Platformi za održivo financiranje. Platforma će pomoći u provedbi taksonomije EU-a čiji je cilj dogovoriti zajednički skup kriterija za održive gospodarske aktivnosti.

Taksonomija EU-a jedan je od bitnih građevinskih blokova za europski financijski sustav koji može ubrzati prijelaz prema održivom gospodarstvu, koji su ključni prioriteti Komisije.

Prošle godine, WGBC je savjetovao o pitanju taksonomije putem Europske regionalne mreže GBC-a i partnera te je nakon toga dodatno potaknut budući da su brojni njegovi prijedlozi preuzeti u preporukama Tehničke stručne skupine Komisije.

Dodatne informacije o ulozi Platforme održivih financija potražite ovdje.


 

4. Potpredsjednik Europske komisije pridružuje se događaju Nizozemskog GBC-a

Franz Timmermans, potpredsjednik Europske komisije, pojavio se na talk showu Nizozemskog GBC-a tijekom Svjetskog tjedna zelene zgrade.

U razgovoru s DGBC-om, Timmermans je obećao svoju punu podršku za Renovation wave, te se obvezao da će raditi s DGBC-om kako bi se on učinkovito dogodilo diljem cijele Europe. Rekao je: "Poduprijet ćemo obnovu izgrađenog okoliša kako bi bila energetski učinkovitija. To stvara radna mjesta za mala i srednja poduzeća. A također rezultira manjom emisijom, nižim troškovima energije, te nam pomaže da postanemo klimatski neutralni."

Potpredsjednik je dodao kako će Renovation wave-u biti potrebna potpuna uključenost dionika i pozvao države da poboljšaju svoje dugoročne strategije obnove, iskreno rekavši da je "zabrinut zbog kvalitete planova".


 

5. Obraćanje predsjednice Von der Leyen o stanju Europske unije

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je 16. rujna održala govor o stanju Unije. U njemu je iznijela kako će Komisija voditi održivi oporavak od posljedica COVID-19 u EU-u.

Europski zeleni plan bio je u središtu najava, a Von der Leyen je najavila kako Komisija predlaže povećanje cilja za smanjenje emisija za 2030. od 55% u svrhu postizanja klimatske neutralnosti 2050. godine.

Kako bi ostvarila taj cilj, Komisija će do sljedećeg ljeta analizirati svo zakonodavstvo o klimi i energiji kako bi ga "prilagodili za 55%". To će obuhvaćati revizije Direktive o obnovljivoj energiji (RED), Direktive o energetskoj učinkovitosti (EED) i Direktive o energetskoj učinkovitosti zgrada (EPBD).

Von der Leyen se također obvezala na uspostavu novog europskog Bauhausa, kako bi pomogao EU-u u pokretanju Renovation wave-a, koji će biti prostor za suradnju u kojem će surađivati arhitekti, umjetnici, studenti, inženjeri, dizajneri.

Predsjednica je obećala i velike investicije u snagu vodika. Istaknula je potencijalnu uporabu vodika u sektoru građevinskih materijala: pilot-projekt bez fosilnih goriva u Švedskoj čiji je cilj proizvesti "čisti čelik" zamjenom ugljena vodikom.


 

6. Europski parlament podupire cilj smanjenja emisija od 60%

Europski parlament je 7. listopada glasao za smanjenje emisija od 60% do 2030. godine u odnosu na stanje 1990. godine. Parlament je podupro stajalište sa 392 glasa za, 161 protiv i 142 suzdržana.

Nakon glasovanja, finska ministrica okoliša Krista Mikkonen rekla je kako će predložiti da njezina vlada ažurira svoje nacionalno stajalište u skladu s stajalištem parlamenta EU. Također je danski tisak izvijestio kako će danski ministar klime Dan Joergensen staviti "veliki naglasak" na cilj od 65 posto u Vijeću.

Njemački europarlamentarac Manfred Weber, EPP, bio je kritičan prema cilju od 60 posto, nazivajući ga 'pucnjem u prazno', dok je francuska zastupnica ,EPP-a Agnes Evren rekla: "Ići dalje od 55 posto ugrozit će radna mjesta. Nemojmo biti ideološki."

Glasovanje EP-a vjerojatno će značiti teške pregovore između Parlamenta i Vijeća oko ambicije krajnjeg cilja smanjenja emisija, s dodatnim čimbenikom da je sama Komisija predložila manje smanjenje  emisija za 55 posto do 2030.


 

7. EED i RED otvoreni za nadopune

Direktiva o energetskoj učinkovitosti (EED) i Direktiva o obnovljivoj energiji (RED) se preispituju kako bi se vidjelo u kojoj mjeri se može pomoći u postizanju veće razine smanjenja stakleničkih plinova za 55 posto do 2030.

Početno razdoblje povratnih informacija zaključeno je krajem rujna, a do kraja ove godine očekuje se javno savjetovanje. Komisija planira usvojiti revizije direktiva u drugom tromjesečju 2021.


 

8. BPIE ocjenjuje nacionalne strategije obnove

Prošlog mjeseca, Institut za uspješnost zgrada Europe (BPIE) objavio je izvješće u kojem su preispitane dugoročne strategije obnove (LTRS) država EU-a.

U izvješću je dokazano da je Španjolska jedina zemlja koja je u potpunosti bila usklađena s odredbama Direktive o energetskoj učinkovitosti zgrada. Ostale strategije utvrđene su kao manjkave u mnogim područjima kao što su mjerenje prednosti obnove i savjetovanje s javnošću o provedbi strategije.

BPIE je otkrio da mnoge zemlje u EU-u još uvijek ne imaju prioritet u djelovanju u građevinskom sektoru, a također je ukazuje da bi zemlje bez potpuno formiranog LTRS-a mogle propustiti nova sredstva iz Instrumenta EU-a za oporavak i otpornost za financiranje obnove.

Cijeli izvještaj možete pročitati ovdje.


 

9.  VB pokreće savjetovanje o nadogradnji privatnih zgrada za najam

Vlada Velike Britanije pokrenula je savjetovanje o nadogradnji privatnih nekretnina za iznajmljivanje, s ciljem svih novih posjeda koje su dosegle EPC sastav C do 2025., i da svi posjedi dostižu istu razinu do 2028.

Stanodavac će imati pristup 2 milijarde £ Green Homes Grant-a, u kojem će vlada financirati do dvije trećine troškova poboljšanja kuća – kao što su izolacija, dvostruko ostakljenje i toplinske pumpe - do £ 5,000.

John Alker, direktor politike i mjesta u UKGBC-u pohvalio je taj potez, ističući kako kao i smanjenje emisije ugljika, program nadogradnje energetske učinkovitosti "vraća novac u džepove ljudi kroz uštede na računima za energiju; podupire lokalna gospodarstva pružanjem zelenih radnih mjesta; štedi novac za NHS kroz izbjegavanje zdravstvenih pitanja povezanih s hladnim uvjetima". Dodao je da bi se provedba propisa o energetskim performansama trebala poboljšati i da će biti potrebni odgovarajući poticaji za potporu stanodavcima.


 

10. Irski GBC organizator je konferencije o obnovi

Irski GBC organizirat će svoju prvu konferenciju o obnovi ovog tjedna.

Konferencija će se održati 16. listopada virtualno i uključivat će prezentacije Eamon Ryan T.D, ministra za klimatske akcije, komunikacijske mreže i promet te Adriana Joycea, direktora kampanje u Renovate Europe.

Na tim će prezentacijama biti prikazani primjeri mjera i omogućivanja alata koji mogu poduprijeti bržu i dublji obnovu, a Irski GBC predstavit će i rezultate studije „Building Renovation Passport feasibility“ provedene 2020.

Prijaviti se možete ovdje.

 

 

Prijavite se na HSZG newsletter: