+385 1 4886 296
 info@gbccroatia.org
           

Predstavljen projekt kojim će se oformiti interdisciplinarni neformalni obrazovni program za rad na području zelene gradnje namijenjen studentima


  29.03.18, 13:00h

Zagreb, 28. ožujka 2018. godine - Projekt „Razvoj profesionalnih kompetencija za zelenu gradnju“ predstavljen je na početnom sastanku (Kick of meetingu) koji se održao u srijedu 28. ožujka 2018. u prostorijama Hrvatskog inženjerskog saveza, Berislavićeva 6, Zagreb.

Projekt „Razvoj profesionalnih kompetencija za zelenu gradnju“ sadrži inovativan pristup u rješavanju problema ciljanih skupina koji uključuje dvije komponente inovativnosti - novi pristup učenju i uključivanje novih sadržaja učenja o zelenoj gradnji u visokoškolske obrazovne programe. Novi pristup učenju očituje se u interdisciplinarnom neformalnom obrazovanju na nivou Sveučilišta i osvješćuje studente da kroz odabir obrazovnih sadržaja stvaraju kompetencije za svoj novi posao i upravljaju svojom karijerom, te na taj način adekvatno odgovore na potrebe suvremenog tržišta rada. Novi sadržaji obrazovanja građevinu (zgradu) promatraju u cijelom životnom vijeku, vodeći računa o održivom razvoju – na temelju tehničkih kriterija održivost se postiže uvažavanjem i uključivanjem ekoloških, društvenih i ekonomskih aspekata gradnje.

Cilj projekta je povezivanje organizacija civilnog društva s fakultetima Sveučilišta u Zagrebu kako bi se razvio interdisciplinarni neformalni obrazovni program namijenjen studentima diplomskih studija i osigurao naraštaj mladih stručnjaka s potrebnim profesionalnim kompetencijama za rad na području zelene gradnje.

Osim što će se izraditi program društveno korisnog učenja na području zelene gradnje, realizacijom projekta utvrdit će se mogućnost uključivanja zelene gradnje u formalno obrazovanje na sveučilišnoj razini. U ovom smislu predloženi projekt predstavlja pilot-projekt kojim će se nastojati utvrditi svi preduvjeti koje je potrebno zadovoljiti kako bi program društveno korisnog učenja s područja zelene gradnje što brže i učinkovitije prešao iz neformalnog u formalni sustav obrazovanja na razini sveučilišta.

U projekt će se uključiti 40 studenata diplomskih studija s različitih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, koji će steći praktična znanja i vještine za provođenje projekata na području zelene gradnje čime će biti sposobni rješavati društvene probleme povezane s neučinkovitom potrošnjom prirodnih resursa i energenata te stvaranjem otpada i emisijom ugljičnog dioksida. Stečenim kompetencijama studenti će moći kreirati zdravije, ugodnije i produktivnije radne i životne prostore koji će biti energetski učinkoviti, ekonomski isplativi te zdravi za okoliš i čovjeka čime će pridonijeti razvoju zajednice.

Projekt je službeno podržan od strane Sveučilišta u Zagrebu i Akademije tehničkih znanosti Hrvatske koji su prepoznali njegovu vrijednost i doprinos osuvremenjivanju obrazovnih programa te gradova Ivanić Grad, Karlovac, Pazin, Sveti Ivan Zelina, Velika Gorica i Zagreb, koji su također podržali projekt na način da će dati pristup potrebnim informacijama kako bi se, kroz rad studenata, omogućilo analiziranje te ponudilo rješenje identificiranih potreba lokalne zajednice.

19. ožujka 2018. godine svečano su dodijeljeni ugovori u Kući Europe, Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj.

Nositelj projekta „Razvoj profesionalnih kompetencija za zelenu gradnju“  je Hrvatski inženjerski savez (HIS) s partnerima Hrvatski savjet za zelenu gradnju, Hrvatski savez građevinskih inženjera, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu Arhitektonski  fakultet, Sveučilište u Zagrebu Građevinski fakultet i Sveučilište u Zagrebu Šumarski fakultet. Ovim projektom povezat će se vrhunski stručnjaci i institucije s različitih područja koji dijele zajedničku viziju i vrijednosti zelene gradnje .

Projekt se odnosi na Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali, na prioritetnu os 3: Obrazovanje i cjeloživotno učenje.

 

 

Pokrovitelji - platinasti

Pokrovitelji - srebrni

POSLOVNI ČLANOVI

Prijavite se na HSZG newsletter: