+385 1 4886 296
 info@gbccroatia.org
           

Prvi sastanak Nacionalne upravljačke skupine projekta BUILD UPON2


  05.11.19, 14:54h

U ponedjeljak, 4. studenog 2019., u Maloj dvorani zgrade Tehnike, Hrvatski savjet za zelenu gradnju održao je prvi sastanak Nacionalne upravljačke skupine projekta BUILD UPON2. Navedeni europski projekt, financiran od strane programa Obzor 2020, predstavlja nastavak prethodno uspješno provedenog projekta BULID UPON iz perioda 2015. – 2017.

CILJ PROJEKTA

Cilj projekta je stvaranje međunarodnog dokumenta koji će poslužiti kao okvir za implementaciju Dugoročne strategije obnove zgrada na europskoj, nacionalnoj i lokalnoj razini. Osim toga, objedinjavanjem ključnih koraka i mjerljivih indikatora napretka nacionalnih strategija obnove zgrada, projekt BUILD UPON2 će omogućiti lokalnim jedinicama efikasnu implementaciju Europske direktive o energetskim svojstvima zgrada te osigurati usklađenost lokalnih inicijativa s nacionalnim i europskim politikama.

NACIONALNA UPRAVLJAČKA SKUPINA

U svrhu uspješnog ostvarenja navedenog, od stručnjaka koji dolaze iz različitih područja, poput privatnog i javnog sektora te akademske zajednice, formirana je Nacionalna upravljačka skupina čiji je zadatak podjela znanja, iznošenje stručnih prijedloga i kvalitetnih sugestija kako bi se ostvarili temelji za uspješnu provedbu projekta te samoj kreaciji okvira dalo stručnu karakteristiku.

1. SASTANAK

Pod moderiranjem voditeljice projekata Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, Marine Džunić Matak, sudionici Nacionalne upravljačke skupine dobili su ključne informacije o ideji projekta BUILD UPON2 i ciljevima koji se nastoje ostvariti. U svom izlaganju, sudionici su ukazali na brojne faktore koji će omogućiti efikasnu implementaciju Dugoročne strategije obnove zgrada kao što je važnost kvantifikacije i mjerljivosti indikatora, obnova zgrada javnog sektora u odnosu na privatni, pitanja definicije energetskog siromaštva te vrijednosti nekretnina.

UMJESTO ZAKLJUČKA

Iznošenjem stručnih stavova, Nacionalna upravljačka skupina je potvrdila svoju svrhu, te su stvoreni prvi koraci ka uspješnoj provedbi projekta BUILD UPON2, koja će jamčiti temelje za napredak nacionalnih strategija obnove zgrada te omogućiti integriranje informacija i iskustava na nekoliko razina.

 

 

 

Prijavite se na HSZG newsletter: