+385 1 4886 296
 info@gbccroatia.org
           

Studenti projekta CPD4GB dobitnici nagrade ŽUTI OKVIR časopisa National Geographic

Studenti 2. ciklusa projekta CPD4GB: Razvoj profesionalnih kompetencija za zelenu gradnju, sa projektom RE:HUB: Eko kamp Mala Buna dobitnici nagrade časopisa National Geographic, ''ŽUTI OKVIR za održivi razvoj, znanost i obrazovanje''


  12.12.19, 13:05h

Ovim putem s ponosom i oduševljenjem objavljujemo da su studenti 2. ciklusa projekta CPD4GB: Razvoj profesionalnih kompetencija za zelenu gradnju, sa projektom RE:HUB: Eko kamp Mala Buna dobitnici nagrade časopisa National Geographic, ''ŽUTI OKVIR za održivi razvoj, znanost i obrazovanje'' u kategoriji ''Održivi gradovi i održive zajednice''.

Projekt ''Žuti okvir za održivi razvoj, znanost i obrazovanje'' je dugoročni projekt pokrenut od strane National Geographic-a s ciljem promoviranja i vrednovanja djelatnosti povezanih s održivim razvojem, zaštitom okoliša, znanošću i obrazovanjem. Ovo je prvi put da se dodjeljuje nagrada ''ŽUTI OKVIR'', 

Ova nagrada dodjeluje se prvi put,  pojedincima, timovima, tvrtkama, institucijama, organizacijama, udrugama, amaterima i profesionalcima koji su znakovito pridonijeli u jednom od 17 ciljeva održivog razvoja, definiranih prema UN-ovim ciljevima:  

 1. Ne siromaštvu
 2. Ne gladi
 3. Dobro zdravstvo
 4. Kvalitetno obrazovanje
 5. Rodna jednakost
 6. Čista voda i kanalizacija
 7. Obnovljiva i pristupačna energija
 8. Dobra radna mjesta i dobra gospodarstva
 9. Inovacije i dobra infrastruktura
 10. Poništenje nejednakosti
 11. Održivi gradovi i zajednice
 12. Odgovorna uporaba resursa, održiva potrošnja i proizvodnja
 13. Zašta podneblja i borba protiv klimatskih promjena
 14. Održivi oceani
 15. Održivo iskorištavati tla i šume i skrbiti o bioraznolikosti
 16. Mir i pravednost
 17. Globalno partnerstvo za održivi razvoj

Riječi organizatora:

Moto National Geographica je „Nadahnjujemo ljude da skrbe o svom planetu“, a Ujedinjeni narodi su utvrdili 17 ciljeva održivog razvoja koji će osigurati opstanak i planeta Zemlje i ljudske civilizacije. To su bili poticaji da pokrenemo akciju „žutog tepiha“! Za razliku od „crvenog tepiha“, kojim kroče znamenite i popularne osobe iz svijeta estrade, sporta, politike, žutim će tepihom kročiti osobe iz domena znanosti, obrazovanja, gospodarstva, svakodnevnog života i aktivnosti, osobe koje nam možda nisu poznate, koje možda nisu slavne, ali to nedvojbeno zaslužuju biti jer svojim radom i postignućima pridonose napretku i održivosti planeta i naše uljudbe. Oni su pravi celebrityji budućnosti!

 

Objava pobjednika i dodjela nagrade bila je jučer, 11.prosinca 2019.godine, u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu, uz lijepo organiziranu manifestaciju i druženje velikog broja nominiranih.

Tim studenata 2. ciklusa sastoji se od studenata:

Gustav Gabrek,

Antun Ćošković,

Leila Nanuk,

Borna Žganec ,

Martina Martić,

Ante Pastuović,

Ivan Dajak,

Ivona Matković,

Marta Voda i

Dominik Kruhak.

 

Lokacija odabrane parcele za projektni zadatak 2. ciklusa nalazi se u Maloj Buni nedaleko Velike Gorice, te je odabrana kao zadatak za studente na temelju prijedloga Grada Velike Gorice.

Projekt ''Tur de Re:Hub'' nastao je kao riješenje zadatka projektiranja eko-kampa po principima zelene gradnje na zadanoj lokaciji. Kao inspiraciju za organizaciju cjelokupne parcele studenti su koristili tradicionalnu arhitekturu turopoljske kuće na temelju koje su replicirali tradicionalne elemente i prikazali ih organizacijom prostora na zadanoj lokaciji. 

Na lokaciji je predviđena izgradnja eko-kampa, restorana, caffe bara, tržnice, dječjeg igrališta, izložbenog prostora. Prostor nudi mogućnost razvoja edukacijskih programa kao što je škola u prirodi te korištenje kampa u vidu team-buildinga za profesionalne korisnike.

Posebno su istaknuti objekti koji su predviđeni za izgradnju, objekti za koje je predviđena prenamjena te objekti predviđeni za uklanjanje, a dodatna je pažnja posvećena korištenju materijala gdje su studenti prikazali princip odabira i korištenja prirodnih materijala.

  

    

Izrađeni prikazi i logo projekta autorski su rad studenata 2. ciklusa

Ovim putem, Hrvatski savjet za zelenu gradnju pridružuje se čestitkama, prije svega studentima, a onda i nastavnicima, mentorima i volonterima koji su pridonijeli  njihovom uspjehu, a time i potvrdili smisao projekta CPD4GB, u kojem HSZG sudjeluje kao jedan od partnera.

 

 

 

 

Prijavite se na HSZG newsletter: