+385 1 4886 296
 info@gbccroatia.org
           

Urbana poljoprivreda – Uzgoj hrane usred gradske vreve?


  19.06.20, 12:35h

Razvojem čovječanstva, ono je steklo nove vještine i spoznaje pri ovladavanju ključnim izazovima prirode. Napredak znanosti i podizanje kvalitete životnih uvjeta, ključni su čimbenici tog ostvarenja. Usprkos tome, elementi kojima je teško ovladati, poput porasta stanovništva i nagle urbanizacije, uzrokuju nedostatake ključnih resursa nužnih za opstanak. Na taj način, dugoročna održivost vrste postaje upitna.

Prema procjenama, 2050. godine na zemlji će biti 9,8 milijardi ljudi, a 2100. godine 11,2 milijardi. Jasno je kako su navedene brojke pokazatelj velikih opterećenja za planet i njegove resurse. Stoga se kao ključan zadatak nove generacije nameće ostvarenje dostatnih količina prostora, energije i najvažnije, hrane, čime će se poduprijeti kontinuirani rast broja stanovnika. 

Naglom porastu broja stanovnika inherentno je i povećanje izgrađenog okoliša, a samim time nedostatne količine obradivih površina i plodnog zemljišta. Zanimljive informacije o uzgoju hrane u urbanom okolišu integracijom poljoprivrede u urbano tkivo, nalaze se u članku tvrtke PlanRadar.

 

 

Prijavite se na HSZG newsletter: