+385 1 4886 296
 info@gbccroatia.org
           

Usuđujemo li se ne misliti na BUDUĆNOST!


  12.11.19, 15:00h

2. SREDIŠNJA KONFERENCIJA O ZELENOJ GRADNJI I ODRŽIVOM RAZVOJU, u organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, održana je 12. STUDENOG 2019. godine u Esplanade Zagreb hotelu.

Konferencija se održala pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te je okupila vodeće domaće i europske stručnjake iz područja zelene ekonomije, održive gradnje i prometa, zelene energije i održivog razvoja. Na konferenciji je sudjelovalo više od 450 sudionika.

Konferenciju su otvorili predstavnici organizatora i partnera, a uvodni govor je održala Maja-Marija Nahod, pomoćnica ministra, ispred Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja RH.

Partner konferencije je Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustava. Glavni institucionalni pokrovitelji su Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja RH i Ministarstvo kulture RH. Zeleni partner konferencije je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

 

Glavni predavači konferencije održali su inspirativne i stručne prezentacije:

 

What’s next in the European agenda for sustainable buildings?

Céline Carré, Head of Public Affairs, Saint-Gobain

Sustain the Future: The Role of Virtual Design & Construction

Jill Elisabeth Spaeh, Global Virtual Design & Construction Managment, BASF

Rješenja plavo-zelene infrastrukture na primjerima izgrađenih sustava u RH

Tatjana Uzelac, Član društva, Starum

BIM Solutions by XELLA

Sebastian Kulle, Digital Business Consultant, XELLA

Usudi se ne misliti na budućnost!

Tomislav Cerovec, HRT

 

Zabrinutost za okoliš i klimatske promijene nikada nije bila na višoj razini. Pokretači koji djeluju na globalnom nivou u prvi plan stavljaju sve dionike koji značajno utječu na zagađenje, i očekuju promjene na svim nivoima kako bi se pozitivni efekti vidjeli ODMAH, a ne za nekoliko godina ili na sljedećim generacijama. Graditeljski sektor jedan je od njih... pa samim time je i sve veći pritisak na „zeleno“ u gradnji.

 

Na konferenciji se razgovaralo i o sljedećim temama:

  • Zelena gradnja u srcu europske budućnosti
  • Energetska učinkovitost i klima 2021-2030
  • Energetska obnova: Rast ili stagnacija
  • E-mobilnost
  • Kružno gospodarstvo u graditeljstvu - 12. Hrvatski Forum o održivoj gradnji
  • BIM i nove tehnologije u graditeljstvu

 

Pokrovitelji konferencije su i sljedeće institucije: Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska komora arhitekata, Hrvatska zajednica županija, Udruga gradova, Hrvatska komora inženjera građevinarstva i Građevinski fakultet Zagreb.

U sklopu konferencije, održao se i 12. Hrvatski Forum o održivoj gradnji, pod moderatorstvom Julije Škoro, ispred tvrtke Holcim,  gdje su sudionici panela razgovarali o kružnom gospodarstvu u graditeljstvu.

Banka partner konferencije je Zagrebačka banka koja je na konferenciji predstavila što trenutno nudi klijentima u dijelu financiranja projekata energetske učinkovitosti. Istaknuli su da su u ponudi „Zeleni krediti“ za građane kao i krediti namijenjeni upraviteljima stambenih zgrada. Međutim, istaknuli su da je u ponudi aktivan i jedan financijski instrument EU, s obzirom da sve više potpore iz EU fondova dolazi putem financijskih instrumenata. Zagrebačka banka je s Europskom investicijskom bankom potpisala ugovor o suradnji u okviru programa Private Finance for Energy Efficiency (PF4EE). Riječ je o financijskom instrumentu EIB-a i Europske komisije u okviru Programa za okoliš i klimatske aktivnosti (LIFE) kojim osigurava pristupačno financiranje projekata kojima se poboljšava energetska učinkovitost. ZABA je jedina banka u Hrvatskoj i jedna od 8 banaka u Europskoj uniji koja u svojoj ponudi ima kredite u okviru PF4EE instrumenta.

Konferencija je okupila vlasnike nekretnina, arhitekte, projektante, investitore, developere, građevinare, proizvođače građevinskog materijala, predstavnike sektora održive mobilnosti i čistog transporta, bankare, predstavnike energetskih tvrtki, predstavnike jedinica lokalne i regionalne samouprave, državne dužnosnike i predstavnike nadležnih ministarstava te predstavnike akademske zajednice i mnoge druge.

 

Tim HSZG

+385 1 4886 296

info@gbccroatia.org

 

 

 

 

 

Prijavite se na HSZG newsletter: