+385 1 4886 296
 info@gbccroatia.org
           

WorldGBC Europe - zajednički manifest

Hrvatski savjet za zelenu gradnju je supotpisnik i koautor manifesta europskog udruženja Savjeta za zelenu gradnju kojeg je danas objavio World GBC Europe regional network.


  27.06.19, 14:00h

Na današnji dan, više od 20 savjeta za zelenu gradnju iz europskog udruženja World Green Building Council (WorldGBC) Europe Regional Network (WorldGBC Europe) ujednilo je svoj glas u objavi zajedničkog manifesta A Sustainable Built Environment at the Heart of Europe’s Future kojim apelira na donositelje odluka u samom vrhu Komisije da prepoznaju vitalnu ulogu izgrađenog okoliša i građevinskog sektora u naporima i nastojanjima za postizanje klimatski neutralne Europe.

WorldGBC Europe predstavlja Savjete za zelenu gradnju iz više od 20 zemalja i radi s devet regionalnih partnera te preko 4500 različitih članova u sektoru građevinarstva i nekretnina. Vizija mreže je održivo izgrađeno okruženje u srcu budućnosti Europe.

Odlazeća Europska komisija pokazala je predanost rješavanju ključnih ekoloških, gospodarskih i društvenih pitanja potpisivanjem Pariškog sporazuma, obvezujući se na ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih naroda i artikulaciju vizije za klimatski neutralnu Europu do 2050. godine.

Ključno je da nadolazeća Europska komisija ispuni ove ambiciozne obveze jasno prepoznajući ulogu koju sektor izgrađenog okoliša može odigrati u stvaranju klimatski neutralne Europe. Budući da zgrade čine 36% svih emisija, 40% energije i 50% eksploatacije sirovina u EU, ostvarivanje te vizije zahtijeva uspostavu jakih politika koje podržavaju transformativne akcije unutar ovog sektora.

Manifest se fokusira na osam prioritetnih područja, uključujući emisije CO2, kružno gospodarstvo, vodu, zdravlje, klimatsku otpornost, biološku raznolikost, troškove i pravednu tranziciju. Manifest jasno naglašava ključne političke i regulatorne promjene koje europski čelnici moraju podržati i zagovarati unutar svakog od tih područja kako bi ostvarili potencijal tog sektora.

Najvažnije je da manifest poziva na politiku koja podupire transformaciju građevinskog fonda na nultu razinu emisija CO2 do 2050. godine u skladu s ciljevima projekta WorldGBC Advancing Net Zero. Također daje pregled politika koje su potrebne za potporu prijelazu na kružno gospodarstvo i poziva na stvaranje kružnih vrijednosnih lanaca kako bi se optimiziralo korištenje resursa i smanjile količine otpada na odlagalištima.

Kroz ovaj manifest WorldGBC Europe podsjeća Komisiju na svoje uvjerenje da je Level(s) okvir ključni alat koji može donijeti potrebne promjene i potaknuti potražnju za izgrađenim okruženjem koje koristi gospodarstvu, društvu i okolišu.

Hrvatski savjet za zelenu gradnju aktivni je član zajednice WorldGBC Europe te je sudjelovao u izradi samog manifesta kojeg je ujedno i supotpisnik.

Da biste pročitali manifest "Održivo izgrađeno okruženje u srcu budućnosti Europe", kliknite ovdje.

Da biste saznali više o WorldGBC Europe, kliknite ovdje.

Da biste saznali više o okviru Level(s, kliknite ovdje.

 

 

Sign up for CGBC newsletter: