+385 1 4886 296
 info@gbccroatia.org
           

Za energetsku obnovu u dvije godine oko 120 milijuna kuna

Energetski su, obnovljene stambene zgrade, zgrade u vlasništvu grada, vrtići, obnavljaju se škole...


  08.06.19, 15:00h

Grad Velika Gorica kao član ”Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju” organizirao je 8. lipnja 2019. godine konferenciju pod nazivom ”Održivi energetski razvitak Grada Velike Gorice”. Suorganizatori su bili Hrvatski savjet za zelenu gradnju, City Radio 88.6 MHz i novine Reporter. Sudionike konferencije pozdravili su Ervin Kolarec, dogradonačelnik Grada Velike Gorice i Tanja Marković, zamjenica izvršnog direktora Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju. Konferecnija je bila izvrsna prilika da se predstave realizirani projekti i najave oni koji nas očekuju u bližoj budućnosti. U Gradu s ponosom ističu kako, ne samo da prednjače u gradovima po energetskoj učinkovitosti, već se mnogi drugi gradovi upravo nama obraćaju za savjet prilikom, primjerice, energetske obnove stambenih zgrada, istaknuo je zamjenik gradonačelnika, Ervin Kolarec, prilikom otvorenja konferencije: "Održivi energetski razvitak Grada Velike Gorice", koja je se održala u dvorani Galženica na Radićevom trgu.

Energetski su, kaže Kolarec, obnovljene zgrade u vlasništvu grada, zatim privatne zgrade - obnovljen je dječji Vrtić Ciciban, u pripremi je Žirek, kao i energetska obnova još dvije škole - osnovne škole Vukovina i Nikole Hribara. Osim toga, u provedbi je i energetska obnova zgrade u šetalištu Franje Lučića, nekadašnjeg rodilišta, kao i javne upravne zgrade u Velikoj Gorici.

Zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec, direktor GSG-a Tomislav Landeka i suradnici Ekoregije

 

Od energetski učinkovitih projekata spomenuto je i postavljanje pet punionica za električne automobile. U provedbi je i postavljanje stanice za električne bicikle na željezničkom kolodvoru, a priprema se i projekt Newlight kojim će se zamijeniti sva javna rasvjeta i postaviti energetski prihvatljive štedne žarulje na oko 90 posto stupova javne rasvjete. Kako to izgleda u brojkama, predstavio je pročelnik za poduzetništvo, investicije i EU fondove, Domagoj Ilečić. On ističe kako je u samo dvije godine preko njegovog odjela realizirano i pripremljeno gotovo 70 milijuna kuna vrijednih projekata dok je Gradsko stambeno gospodarstvo pripremilo još gotovo 60 milijuna kuna, što zaokružuje na otprilike 120 milijuna kuna vrijednosti projekata energetske obnove.

Pročelnik za poduzetništvo, investicije i EU fondove, Domagoj Ilečić

Ispred Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, Tanja Marković održala je kratku prezentaciju kojom je predstavila rad Savjeta te kojom je predstavila aktualne projekte: BUILD UPON 2 te "Razvoj profesionalnih kompetencija za zelenu gradnju - CPD4GB". Nadalje, ispred Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja RH, Ines Androić Brajčić obratila se okupljenim sudionicima s temom: "nZEB & energetska obnova zgrada te mogućnosti financiranja, gdje je glavni fokus stavila na Veliku Goricu". Ispred REGEA, Tomislav Novosel predstavio je projekte: IMPLEMENT i PentaHelix, čiji su glavni fokusi energetsko planiranje i prilagodba klimatskim promjenama u Velikoj Gorici. Zatim, ispred DOOR-a, Daniel Rodik predstavio je aktivnosti na projektu Compete4SECAP, dok je Hrvoje Dorotić, FSB, predstavio projekt PLANHEAT. Zoran Kordić, ispred Zelene energetske zadruge održao je prezentaciju kojom je sudionike konferencije upoznao s inovativnim modelima financiranja u projektima obnovljivih izvora energije.

Nakon uvodnog dijela i predstavljanja projekata, uslijedio je dio konferencije koji se odnosi na edukativne prezentacije. Prvu takvu održali su studenti 2. ciklusa projekta CPD4GB - Leila Nanuk i Ivan Dajak, kojom su predstavili idejno rješenje projekta - Eko-autokampa Mala Buna kojeg su nazvali: "Tur de Re:Hub". Projekt CPD4GB sadrži inovativan pristup u rješavanju problema ciljanih skupina koji uključuje dvije komponente inovativnosti - novi pristup učenju i uključivanje novih sadržaja učenja o zelenoj gradnji u visokoškolske obrazovne programe. Grad Velika Gorica prepoznao je važnost ovog projekta te je od prvih dana uključen na način da je osigurao stvarni projekt na kojem studenti mogu raditi i usavršavati svoje vještine, a sve to može rezultirati i realizacijom projekta, nadamo se u nekoj skoroj budućnosti. Zatim, Toni Borković, ispred EIHP-a, održao je prezentaciju na temu: BIMcert edukacija – prvi edukacijski moduli, testiranje „beyond blended“ metode prenošenja znanja. Tanja Herr, ispred tvrtke Fibran održala je zanimljivu prezetnaciju kojom je predstavila izazove estetike energetski učinkovite gradnje, dok je Krešimir Dvorski ispred tvrtke Sustav javnih bicikala prezentacijom dočarao projekt povezivanja VG-ZG javnim biciklima. Josip Kolarec, ispred Ekoregija Velika Gorica prezentirao je temu: Razvoj elektromobilnosti u Velikoj Gorici.

Uz prezentaciju o razvoju elektromobilnosti, u sklopu konferencije, na trgu Stjepana Radića bila je održana i izložba električnih vozila, sustava javnih bicikala u organizaciji Ekoregija Velika Gorica kako bi se osvijestilo građane da je pred nama nova era električnih vozila.

Osim izložbe električnih vozila i javnih bicikala, ispred tvrtke Fibran bio je predstavljen i izložbeni primjerak zelenog krova na trgu Stjepana Radića. GRUPA FIBRAN jedan je od najvažnijih proizvođača toplinske izolacije u Europi. 

Također, konferenciju je podržala i tvrtka Baumit - jedan od najuspješnijih brand-ova građevinskog materijala u Europi, koja je sudjelovala na brojnim projektima energetske obnove u Velikoj Gorici. Povodom održavanja konferencije, predstavljen je i video koji prezentira BAUMIT VIVA istraživački park izgrađen u okviru projekta ''Helathy living''. Projekt je usmjeren na istraživanje raznih aspekata svojstava građevinskih materijala u smislu postizanja ugode i postizanje parametara koji osiguravaju zdravlje korisnika građevine. Viva park je smješten u gradu Wopfingu i predstavlja istraživački park u Europi za usporedbu građevinskih materijala. Izgrađeno je dvanaest kuća koje služe kao ispitni primjerci, tako da su konstrukcije istih dimenzija, a izgrađene su od različitih materijala. Podaci se prikupljaju u 10 konstrukcija pod različitim simuliranim uvjetima. Mjerenja su u potpunosti automatizirana i grupirana te su podatci za 9 različitih konstrukcija dostupni na web stranicama tvrtke BAUMIT. 

Zaključke konferencije donijela je panel diskusija: „Velika Gorica – grad potencijala i uspješnih primjera u zgradarstvu i održivoj mobilnosti“ na kojoj su sudjelovali redom uvaženi predstavnici ključnih institucija, grada i tvrtki: Marko Ružić (Grad Velika Gorica), Irena Križ Šelendić (Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja RH), Tomislav Landeka (Gradsko stambeno gospodarstvo Velika Gorica d.o.o.), Krešimir Dvorski (Sustav javnih bicikala d.o.o.) i Josip Kolarec (Ekoregija Velika Gorica). Moderatorica i voditeljica konferencije bila je Marija Vrbanus. Ono što se još u budućnosti planira, uz daljnje dovršavanje već započetih projekata energetske obnove, je korištenje obnovljivih izvora energije, najavljuje Marko Ružić iz gradskog odjela za zaštitu okoliša. Obnovljivi izvori energije kao što su bio masa koju premalo koristimo, sunčeva energija i solarni kolektori za grijanje ili pak istraživanje mogućnosti geotermalne energije i energije okoliša.

Cijelu galeriju fotografija pogledajte ovdje:

 

 

Prijavite se na HSZG newsletter: