+385 1 4886 296
 info@gbccroatia.org
           

Zajedničkim snagama podržavamo napore Europe i svijeta na zaustavljanju i usporavanju globalnog zatopljenja


  13.12.17, 14:00h

Dragi prijatelji zelene gradnje,

 

prenosimo Vam pozdrave i zahvale naših istomišljenika širom svijeta. U najmanje 80-ak država širom svijeta te u 30-ak država u Europi postoje ljudi koji, baš kao i mi, razmišljaju o istim stvarima: kako da ubrzamo tržište zelene gradnje i zelenog gospodarstva.

Zajedničkim snagama podržavamo napore Europe i svijeta na zaustavljanju i usporavanju globalnog zatopljenja, i dajemo mjerljiv doprinos ispunjavanju EU ciljeva u području zaštite klime.

Mi jesmo mali u svjetskim razmjerima, no imamo značajno iskustvo i zajedno svijetu pokazujemo kako i mali mogu. U razgovoru s članicama Svjetskog savjeta za zelenu gradnju i državama članicama EU, shvaćamo da smo prepoznati kao jedan od najboljih primjera malih država na mnogim poljima održivog gospodarstva i zelene gradnje. Međutim to nas ne treba opustiti, jer cilj je još jako daleko i samo dodatnim zajedničkim naporima možemo i moramo postizati više.

Programi energetske obnove zgrada u posljednje 3 godine nose više od 60% ukupnih postignutih ušteda kojima Republika Hrvatska pokušava dostići ciljeve energetske učinkovitosti za 2020. godinu. Programi energetske obnove zgrada su ne samo ključan faktor dostizanja ciljeva energetske učinkovitosti koje smo prihvatili kao država članica EU i kao država kojoj je očuvanje okoliša jedan od zaštitnih znakova, nego su i programi koji su energetsku učinkovitost promovirali u standard građenja, ali i ponašanja korisnika zgrada. Bez Vas ovi Programi ne bi uspjeli.

Ipak, do sada su u Hrvatskoj i u drugim sektorima zelenog gospodarstva pokrenuti programi, kao primjerice u komercijalnom sektoru, sektoru pametnih mreža, infrastrukturi za alternativna goriva, održivom prometu i javnoj rasvjeti, a tome su doprinijela i naša nastojanja. To su programi kod kojih pozitivni učinci nadilaze i zgradarstvo, i okoliš, i promet i energetiku te pozitivno utječu na kvalitetu života i zdravlje korisnika.

Potpuno je jasno da zelena gradnja, održivo gospodarstvo i održiva mobilnost imaju svoju cijenu i to je razlog da bez poticaja teško pronalaze put prema krajnjim potrošačima pa i investitorima. Ipak, stalno moramo ponavljati da ekonomska ušteda nije najveća prednost ovih aktivnosti. Osim spomenutog utjecaja na okoliš, bez sumnje, zelena gradnja dovodi i do novih investicijskih prilika, novih visoko tehnoloških zanimanja i radnih mjesta i naravno do pozitivne promjene u odnosu na troškove zdravlja, resursa i kapitala na mikro i makro razini. Zeleno gospodarstvo je skup velikog broja aktivnosti koje zahtjeva interdisciplinarni pristup i široka znanja, a svako pozitivno iskustvo i primjer dobre prakse, kojih u Hrvatskoj ima mnogo, a možemo se pohvaliti i izvan granica, pokazuje da smo bitni igrači na međunarodnim razinama.

Svtko od nas u svom segmentu ostvaruje doprinos koji vodi prema društvu koje neće zanemarivati negativan utjecaj na okoliš, ali neće niti usporavati tehnološki ni općedruštveni napredak.

Tek buduće generacije znat će vrednovati naše današnje napore; neka nam to bude misao vodilja u svakodnevnom radu. Zajedno sudjelujemo u brojnim kampanjama i projektima u suradnji sa Svjetskim savjetom za zelenu gradnju, ali i na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini „kod kuće“.

Hvala Vam na podršci i suradnji u 2017. godini i javite nam se sa svojim planovima i idejama za sljedeću godinu! Nadamo se da ćete s veseljem pogledati ovaj newsletter, a za sve potrebe Hrvatski savjet za zelenu gradnju stoji Vam na raspolaganju.

Hvala Vam što nas podržavate i hvala što svojim radom doprinosite boljem životu za sljedeće generacije! Neka Vam 2018. godina bude uspješna, jer s pravim igračima na našoj strani možemo pobijediti u borbi protiv klimatskih promjena! 

 

Dean Smolar, izvršni direktor

+385 98 25 25 15; dean.smolar@gbccroatia.org

 

 

Pokrovitelji - platinasti

Pokrovitelji - srebrni

POSLOVNI ČLANOVI

Prijavite se na HSZG newsletter: