+385 1 4886 296
 info@gbccroatia.org
           

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država

  Adresa: Thomasa Jeffersona 2 Buzin, Zagreb
  Telefon: +385 1 661 2246
  Web adresa: zagreb.usembassy.gov
  E-mail adresa:

 

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država nalazi se na 4 hektara površine u Buzinu, oko 7 km od centra grada. Osoblje koje broji preko 200 hrvatskih i američkih zaposlenika radi zajedno na promociji jačanja odnosa između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, što uključuje:

 • Veleposlanik je osobni predstavnik predsjednika SAD-a u Hrvatskoj i zajedno sa zamjenikom veleposla-nika zalaže se za važne političke ciljeve SAD-a i upravlja podrškom i dosezanjem tih ciljeva diljem cijele države.
 • Ured za obranu Sjedinjenih Američkih Država upravlja bilateralnim odnosima obrane s hrvatskim Ministarstvom obrane, surađuje s Ministarstvom obrane RH na postavljanju zajedničkih vojnih vježbi, te također organizira sve posjete vojnih mornaričkih plovila Sjedinjenih Američkih Država Hrvatskoj.
   
 • Politički/ekonomski odjel dostavlja službene informacije o odlukama i politici vlade Sjedinjenih Američkih Država vladi Republike Hrvatske, te informira Ministarstvo vanjskih poslova o političkim i ekonomskim razvojima u Hrvatskoj.
   
 • Ured za komercijalne poslove SAD-a pomaže američkim trvtkama koje nastoje investirati u Hrvatsku. Uz to, ovaj ured promiče suradnju i partnerstvo između američkih i hrvatskih tvrtki.
   
 • Ured za odnose s javnošću djeluje kao ured za novosti Veleposlanstva i provodi većinu kulturnih, informativnih i edukativnih programa razmjene, financiranih od strane vlade Sjedinjenih Američkih Država. Ured za odnose s javnošću također vodi Informativni centar (Information Resource Center - IRC) u sklopu Veleposlanstva koji služi različitim institucijama, službenicima Veleposlanstva, kao i američkom i hrvatskom građanstvu.
   
 • Ured za konzularne poslove obavlja razne usluge za američke državljane u Republici Hrvatskoj, kao i uslugu izdavanja viza.
   
 • Ured za obrambenu suradnju predstavlja Europsko zapovjedništvo Sjedinjenih Američkih Država i usklađuje aktivnosti Sigurnosne Podrške i programe Obrambene suradnje sa Ministarstvom obrane Republike Hrvatske
   
 • Zagrebački Ured za vanjske poljoprivredne usluge predstavlja Ministartvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj.

Kao veliki potrošač energije u Zagrebu, Veleposlanstvo SAD-a odlučno smanjuje potrošnju ugljika i podupire aktivnosti održavanja okoliša u Hrvatskoj. Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu je osnivački član Lige Zelenih Veleposlanstava SAD-a, kao i lokalnog Vijeća zelene gradnje u Hrvatskoj. U našem djelovanju podržavamo rastući opseg programa recikliranja i uštede energije.

 

 

Prijavite se na HSZG newsletter: