+385 1 4886 296
 info@gbccroatia.org
           

References


Zelene zgrade su sigurne i održive, odgovorne prema čovjeku i okolišu, potiču održivi razvoj i moraju biti ocjenjive.  Te činjenice su potaknule izradu „zelenih“ pravila, normi i sustav ocjenjivanja, koja su prvo bila prilagođena lokalnim, nacionalnim, potrebama uglavnom vezanim za smanjenje utjecaja zgrada na okoliš.

Danas postoji niz pravila, normi i sustava ocjenjivanja zgrada, koji uvažavaju 3 „stupa“ održivog razvoja - okolišni, socijalni i ekonomski, a koji su izrađeni na „temeljima“  tehničkih karakteristika i funkcionalnosti zgrada. Zajedničko svim sustavima jest to da su neobavezni za primjenu, samo pojedine države ih uvode kao obavezne i to restriktivno za pojedine vrste zgrada, međusobno se ne dopunjuju, ali svi ocjenjivanje temelje na zadovoljavanju različitih kriterija i dodjeljuju certifikate (zelene certifikate) u skladu sa svojim postupcima, procedurama i pravilima.

Najpoznatiji međunarodno priznati sustavi certificiranja su BREEAM (Velika Britanija),  DGNB (Njemačka), i LEED (SAD i Kanada). Daju podršku projektu u svim fazama planiranja i gradnje, a primjenjuju se za nove i postojeće zgrade i urbana područja. Sustavi pokazuju različite pristupe i različitu zastupljenost pojedinih kategorija pri ocjenjivanju. 

 Prva poslovna zgrada u Hrvatskoj s certifikatom LEED - zgrada Adris, Zagreb, Hrvatska

Poslovni centar Adris Grupe u Zagrebu prostire se na 22 850 m2 na 11 etaža, od čega dvije podzemne, gdje se nalazi parkiralište s 264 parkirna mjesta za zaposlenike i posjetitelje. Riječ je o prvoj zgradi u Hrvatskoj koja je dobila američki certifikat zelene gradnje LEED. Certifikat LEED osigurava građenje i korištenje u skladu s načelima 'zelene gradnje' i daje sveobuhvatan pristup očuvanju okoliša učinkovitim korištenjem prirodnih resursa (energije, vode i svjetlosti). Uz to, osim što se moraju ispuniti visoki kriteriji za energetski učinkovitu zgradu, pet godina nakon gradnje se moraju redovito dostavljati podaci o potrošnji vode i električne energije.

 

Međunarodna zračna luka Franjo Tuđman – LEED Silver  http://www.zagreb-airport.hr/

Cijela nova putnička zgrada izgrađena je u skladu s načelima 'zelene gradnje' i međunarodnim certifikatom LEED. Osim suvremenom infrastrukturom i naprednom tehnologijom, ističe se i svojim izgledom, odnosno arhitektonskim rješenjem za koje su arhitekti Branko Kincl, Velimir Neidhardt i Jure Radić dobili prestižnu nagradu American Architecture Prize. Svi 'zeleni' elementi zelene gradnje pomogli su zagrebačkoj zračnoj luci da s ponosom ponese srebrno odlikovanje certifikata LEED (Silver Leadership in Energy and Environmental Design). Naime, cijela je nova putnička zgrada izgrađena u skladu s načelima 'zelene gradnje' i međunarodnim certifikatom LEED što znači učinkovitije korištenje resursa kroz manju potrošnju energije i vode, niže troškove održavanja, veće zadovoljstvo zaposlenika, putnika, posjetitelja i zakupaca, te u konačnici manji negativan utjecaj na okoliš.

Lidl Velika Gorica – LEED Platinum https://www.lidl.hr/hr/index.htm

Matrix building 1 – LEED/ Matrix building 2 – LEED https://matrixofficepark.com/hr/

Matrix je visokoučinkovita održiva zgrada, projektirana i građena po standardima uglednog LEED Gold certifikata zelene gradnje. LEED certifikat obuhvaća sve elemente gradnje – od odabira prirodnih i sigurnih materijala, preko energetske učinkovitosti i očuvanja okoliša pa sve do inzistiranja na iznimnoj čistoći zraka, prirodnom svjetlu i sveukupnoj funkcionalnosti, prilagođenosti i udobnosti zgrade.

Poslovna zgrada EUROCENTAR - BREEAM In use

dio Kuće Europe - BREEAM In use

Seven Gardens (od GTC-a) - LEED certifikacija u postupku http://www.interkonzalting.hr/poslovni-centar-seven-gardens.aspx

Projekt SEVEN GARDENS poslovni je centar A kategorije čije će se projektiranje obaviti u skladu sa LEED Gold standardom. Parcela se prostire na površini od cca 30 000 m2. Ukupna kvadratura projekta je cca 100 000 m2 bruto u koju su uključene 4 nove zgrade površine cca 60 000 m2 te dvije podzemne parkirne razine površine cca 40 000 m2. Lokacija poslovnog centara SEVEN GARDENS nalazi se u ulici Frana Folnegovića 5 u Zagrebu.

 

Zagrebtower - BREEAM In-Use certifikacija u postupku http://www.zagrebtower.com/en/

Zagrebtower, svojom kvalitetom, profesionalnošću i savršenom poslovnom lokacijom pruža idealne uvjete za uspješno poslovanje svim tvrtkama. Zgrada Zagrebtowera zadovoljava visoke svjetske standarde izgradnje te tako svojim zakupcima pruža optimalnu iskoristivost prostora, fleksibilnost i ugodnu radnu atmosferu.

 

 


Reference zelenih zgrada iz svijeta. 

 

 

Pokrovitelji - platinasti

Pokrovitelji - srebrni

POSLOVNI ČLANOVI

Sign up for CGBC newsletter: