+385 1 4886 296
 info@gbccroatia.org
           

BUILD UPON 1– inovativni internacionalni projekt za potporu energetskoj obnovi


WS 6 REPORT

 


Održana završna konferencija: Strategija 2.0, 10.2.2017.

MGIPU OBJAVA

Zagreb (petak, 10.2.2017.) – u hotelu Dubrovnik održana je završna konferencija Strategija 2.0 u okviru projektaBUILD UPON (www.buildupon.eu ),  kao prilika svim sudionicima da se upoznaju s ostvarenim rezultatimanajvećeg svjetskog projekta suradnje i dijaloga u području energetske obnove zgrada, koji se provodi u 13 zemalja Europske unije, a u potpunosti je financiran iz programa Obzor 2020. Hrvatski savjet za zelenu gradnju zadužen je za provedbu projekta u Hrvatskoj, a voditelj projekta je Alan Perl. Glavni institucionalni partner u provedbi ovog projekta u Hrvatskoj je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Republike Hrvatske, glavni pokrovitelj je tvrtka Hansgrohe d.o.o., a medijski pokrovitelj 24 sata.

Osnovni cilj projekta je podrška nacionalnim vladama da donesu poboljšane nacionalne strategije energetske obnove zgrada, a BUILD UPON radionice bile su mjesto susreta i međusektorskog dijaloga iz područja regulative, financijskih modela, kreiranja svijesti i unapređenja znanja i vještina u području energetske učinkovitosti zgrada. Iz tog razloga, među sudionicima konferencije bili su trenutno najvažniji stručnjaci koji kreiraju nacionalnu strategiju, koju Hrvatska mora predati u Bruxelles, kao i ostale članica Europske unije, do travnja 2017. godine.

Gosp. Lovro Kuščević, ministar, ispred Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja RH, glavnog institucionalnog partnera projekta, pozdravio je sve prisutne sudionike i osvrnuo se na važnost projekta BUILD UPON i suradnju s Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju te svim dionicima projekta BUILD UPON u Hrvatskoj. Zahvalio je na razmjeni znanja i iskustva o programima cjelovite energetske obnove zgrada između 13 zemalja članica BUILD UPON konzorcija.

Snježana Turalija, izvršna direktorica Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, naglasila je povodom završne konferencije: „I samo ime projekta asocira na daljnju nadogradnju, nove inicijative, nove ideje u području cjelovite energetske obnove zgrada kao najvećeg potencijala za smanjenje potrošnje resursa i energije, smanjenje CO2 emisija te povećanje potrošnje energije iz obnovljivih izvora. Stoga savjeti za zelenu gradnju diljem Europe zajedno sa svojim partnerima istražuju mogućnost nastavka i nadogradnje suradnje nastale u okviru BUILD UPON-a 2015/2016 – kako u Engleskoj, Finskoj, Latviji, Švedskoj, Španjolskoj, Češkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Bugarskoj, Rumunjskoj, Italiji, Turskoj (izvan EU)…tako naravno i Hrvatskoj. Najaktivniji sudionici projekta BUILD UPON u Hrvatskoj gotovo na svakom zajedničkom susretu, sastanku ili konferenciji, isticali su želju da se na neki način dogodi BUILD UPON 2, koji bi nam omogućio da pratimo rezultate izmjena i dopuna unesenih u Strategiju 2.0

Glavni inozemni gost predavač bio je g. Emilio Miguel Mitre, koordinator projekta BUILD UPON, iz Green Building Council Španjolske. Također, skup su podržali i mnogi drugi koji su, u svojstvu govornika ili sudionika panela, sudjelovali na skupu:

  • Dr. sc. Vlasta Zanki, potpredsjednica Upravnog odbora, Hrvatski savjet za zelenu gradnju
  • Mr. sc. Danijel Žamboki, pomoćnik ministra za graditeljstvo i energetsku učinkovitost u zgradarstvu, MGIPU
  • Irena Križ Šelendić, voditeljica sektora, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja
  • Željka Hrs Borković, predsjednica, Hrvatska udruga energetskih certifikatora
  • Dorijan Rajković, predsjednik, Hrvatska udruga proizvođača toplinsko fasadnih sustava

          


POGLEDAJTE : Kako je uspješno energetski obnovljen karlovački bolnički centar?

 


POGLEDAJTE GOSTOVANJE Alana Perla, ispred HSZG, Irene Križ-Šelendić, ispred MGIPU te Anđelke Toto Ormuž ispred HUPFAS-a NA DRUŠTVENOJ MREŽI


Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja se sporazumnom suradnjom s Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju, priključilo europskom dvogodišnjem istraživačkom projektu „BUILD UPON“ koji služi za kreiranje i implementaciju dugoročnih nacionalnih strategija za dubinsku energetsku obnovu postojećih zgrada prema principima zelene gradnje.

 


WS 5 REPORT

 


Održana radionica „Obnovimo Hrvatsku: komunikacija i kreiranje svijesti“ 22.11.2016.

(Zagreb) - U utorak, 22. studenog 2016. održana je radionica „Obnovimo Hrvatsku: komunikacija i kreiranje svijesti“ u okviru projekta BUILD UPON i kampanje RENOVATE EUROPE, u hotelu Antunović u Zagrebu. Po prvi puta radionicu su zajednički organizirali Hrvatski savjet za zelenu gradnju i Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustava (HUPFAS). Kako su nam teme, ciljevi i ciljane skupine podudarne, odlučili smo udružiti snage i sinergijom pokazati primjer i drugim udrugama koje se bave sličnim temama.

Glavna tema radionice je bila kako poboljšati međusektorsku komunikaciju u procesu energetske obnove zgrada. Više od 70 sudionika iz različitih sektora imali su priliku poslušati što na ovu temu imaju reći predstavnici raznih institucija i tvrtki - Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Labin Stan d.o.o te Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske.

Radionica je imala i posebnu gošću, dr. Christine Lemaitre, direktoricu DGNB-a koja je održala prezentaciju na temu „Zašto obnoviti komercijalne zgrade?“. Snimljen je i skype razgovor s direktoricom programa RenoWatt iz Belgije, Erikom Honnay koja je objasnila na koji način su komunicirali ovaj program sa svojim dionicima i koja je još jednom ukazala na inzimnu važnost komunikacije za uspješnu provedbu projekata energetske obnove.

Nakon održanih prezentacija nastavljen je rad u grupama u kojima su sudjelovali predstavnici javnog sektora, predstavnici jedinica lokalnih samouprava, predstavnici financijskog sektora, građevinskog sektora, predstavnici obrazovnih institucija te medija, te su između ostalih doneseni i slijedeći zaključci:

Potrebno je putem raznih vrsta kampanja informirati javnost o višestrukoj koristi energetske obnove. Informacije trebaju biti jednostavne i prilagođene ciljnim skupinama. Potrebno je navesti primjere dobre prakse i ostvarene uštede. Svakako treba apelirati na emocije korisnika prostora, kao što su udobnost, sigurnost i zdravlje. Potrebno je početi s informiranjem od najranije dobi, kako bi se odrastalo s takvim načinom razmišljanja.

Sve informacije o projektu dostupne su na web stranici www.buildupon.eu , gdje se nalazi i lista svih dionika te pokrenutih inicijativa iz područja zelene gradnje u svih 13 europskih zemalja. Po završetku projekta očekujemo da će oni krajnji korisnici, koji shvate značaj zelene gradnje i uključe se u energetsku obnovu zgrada, ostvariti cilj postizanja boljih uvjeta za život u zajednici, ne samo uštedom energije.

Hrvatski savjet za zelenu gradnju (HSZG) je neprofitna udruga i kao partner u konzorciju od 13 EU zemalja provodi projekt BUILD UPON od 1.3.2015. do 1.3.2017. godine, kojim pomaže nacionalnim vladama da donesu nove poboljšane dugoročne strategije energetske obnove zgrada. U Hrvatskoj je HSZG nositelj projekta, a glavni partner nam je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustava (HUPFAS) osnovana je kao strukovna udruga i bavi se promicanjem energetske učinkovitosti i ugradnje toplinsko-fasadnih sustava kao i stručnom edukacijom. Inicijativu Renovate Europe je započela EuroACE, asocijacija tvrtki za energetsku učinkovitost u zgradama, a HUPFAS je njen partner u Hrvatskoj. Cilj inicijative je kroz ambiciozne programe obnove smanjiti potrebu za energijom za 80% do 2050. godine u usporedbi s 2005. godinom.

Glavni partner u provedbi ovog projekta u Hrvatskoj je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja RH, zlatni pokrovitelj je Hansgrohe d.o.o., medijski pokrovitelj 24 sata, a medijski partneri gradimozadar.hr i suvremena.hr.

          

 


WS 4 REPORT

 


Održana radionica „Znanja i vještine“ 25.10.2016.

(Zagreb) - U utorak, 25. listopada 2016. održana je radionica „Znanje i vještine“ u okviru projekta BUILD UPON, u hotelu Esplanade u Zagrebu.

Radionici je prisustvovalo 46 sudionika iz različitih sektora, a poseban doprinos diskusiji dali su predavači, predstavnici raznih fakulteta - dr. sc. Ivana Banjad Pečur, ispred Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a vezano uz projekt CROSkills, dr. sc. Nevenka Breslauer, ispred Međimurskog Veleučilišta Čakovec, koja je posebnu pozornost posvetila kolegiju održive gradnje, dr. sc. Ivo Andrić ispred Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu koji je predstavio nedavno završen projekt na temu - diplomski studij održive i zelene gradnje, te dr. sc. Zoran Veršić sa Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji se posvetio temi – projektiranje u energetskoj obnovi.

Nakon održanih prezentacija nastavljen je rad u grupama u kojima su sudjelovali predstavnici javnog sektora, predstavnici jedinica lokalnih samouprava, predstavnici financijskog sektora, građevinskog sektora, predstavnici obrazovnih institucija te medija, te su doneseni zaključci.

Sve informacije o projektu dostupne su na web stranici www.buildupon.eu , gdje se nalazi i lista svih dionika te pokrenutih inicijativa iz područja zelene gradnje u svih 13 europskih zemalja. Po završetku projekta očekujemo da će oni krajnji korisnici, koji shvate značaj zelene gradnje i uključe se u energetsku obnovu zgrada, ostvariti cilj postizanja boljih uvjeta za život u zajednici, ne samo uštedom energije.

Glavni partner u provedbi ovog projekta u Hrvatskoj je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja RH, zlatni pokrovitelj je Hansgrohe d.o.o., medijski pokrovitelj 24 sata, a medijski partneri gradimozadar.hr i suvremena.hr.

          

 


BUILD UPON SUMMIT

Leaders' Summit Takes a Fresh Look at National Renovation Strategy Challenge

170 public, private and non-profit sector leaders from 25 countries came together in Madrid for the BUILD UPON Leaders' Summit on 20-21 September. Over two days participants took a fresh and more collaborative look at the challenge of designing and implementing the national building renovation strategies EU countries must deliver by April 2017. The Summit demonstrated that there is a now a thriving cross-sector dialogue on how we meet this challenge across the region; a dialogue that was largely absent during the preparation of the first strategies in 2014.

"BUILD UPON is a true community of leaders" said Vice-President Maroš Šefčovič in his address to the Summit, adding: "The national renovation strategies that European countries have put in place across our region are a key instrument – to help coordinate action and set a long-term vision. They represent a huge opportunity for alignment – not just of public sector policies on renovation, but of the many activities of non-state actors to overcome key market barriers.”

The photos from the Summit can now be enjoyed here, and a report on the outcomes of the Summit will be published for COP 22.

 


 

WS 3 REPORT


Održana radionica „Financiranje“ 31.05.2016.

(Zagreb) - U utorak, 31. svibnja 2016. održana je radionica „Financiranje“ u okviru projekta BUILD UPON, u hotelu Westin u Zagrebu. Radionici je prisustvovalo 35 sudionika iz različitih sektora, a poseban doprinos diskusiji dao je glavni tajnik European Mortgage Federation, g. Luca Bertalot.

Ostale prezentacije održale su dr. Vesna Bukarica iz FZOEU („Financijski poticaji za energetsku obnovu zgrada“), dr. Vlasta Zanki iz HEP ESCO-a („ESCO modeli financiranja“), dr. Hrvoje Šimović s EFZG-a („Mogući porezni poticaji za EE projekte“) te Goga Tropčić Zekan iz EBRD-a („ReeNova+ program“), nakon čega je uslijedio rad u grupama.

Sve informacije o projektu dostupne su na web stranici www.buildupon.eu , gdje se nalazi i lista svih dionika te pokrenutih inicijativa iz područja zelene gradnje u svih 13 europskih zemalja. Po završetku projekta očekujemo da će oni krajnji korisnici, koji shvate značaj zelene gradnje i uključe se u energetsku obnovu zgrada, ostvariti cilj postizanja boljih uvjeta za život u zajednici, ne samo uštedom energije.

Glavni partner u provedbi ovog projekta u Hrvatskoj je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja RH, zlatni pokrovitelj je Hansgrohe d.o.o., medijski pokrovitelj 24 sata, a medijski partneri gradimozadar.hr i suvremena.hr.

          


 

INTERVJU ALAN PERL - 24 SATA : Energetska obnova Hrvatske: novi zeleni život starih zgrada

 WS 2 REPORT

 

Održana radionica „Zakonodavstvo“ 27.04.2016.

(Zagreb) - U srijedu, 27. travnja 2016. održana je radionica „Zakonodavstvo“ u okviru projekta BUILD UPON, u hotelu Double Tree by Hilton u Zagrebu. S više od 40 sudionika, radionica je bila prilika da se javna uprava, gospodarstvo, akademska zajednica i civilno društvo upoznaju s inicijativama i barijerama tržišta energetske obnove u okviru projekta BUILD UPON koji se provodi u 13 zemalja Europske unije, među kojima i u Hrvatskoj, a u potpunosti je financiran iz programa Obzor 2020.

Svoje prezentacije održale su dr. Branka Pivčević Novak iz MZOIP („Zelena javna nabava pri obnovi zgrada“) i Mirna Sabljak iz MINK („Zaštita i očuvanje kulturnih dobara s osvrtom na energetsku sanaciju“).

 

Sve informacije o projektu dostupne su na web stranici www.buildupon.eu , gdje se nalazi i lista svih dionika te pokrenutih inicijativa iz područja zelene gradnje u svih 13 europskih zemalja. Po završetku projekta očekujemo da će oni krajnji korisnici, koji shvate značaj zelene gradnje i uključe se u energetsku obnovu zgrada, ostvariti cilj postizanja boljih uvjeta za život u zajednici, ne samo uštedom energije.

  

Glavni partner u provedbi ovog projekta u Hrvatskoj je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja RH, zlatni pokrovitelj je Hansgrohe d.o.o., medijski pokrovitelj 24 sata, a medijski partneri gradimozadar.hr i suvremena.hr.

          

 


NOVI PROMOTIVNI VIDEO BUILD UPON:

 


 

WS 1 REPORT

 

Održana radionica u okviru projekta BUILD UPON 31.03.2016.

BUILD UPON podrška Vladi RH u donošenju nove dugoročne strategije energetske obnove zgrada - održan stručni skup u okviru projekta BUILD UPON

(Zagreb) - U četvrtak, 31. ožujka 2016. održan je prvi stručni skup u okviru projekta BUILD UPON, u hotelu Westin u Zagrebu, čiji je osnovni cilj podrška Vladi RH u donošenju nove dugoročne strategije energetske obnove zgrada za što je rok travanj 2017. godine. Osim donošenja poboljšane verzije strategije, jednako je važno postizanje koordiniranog djelovanja svih dionika i ravnopravni dijalog po svim pitanjima iz područja zakonodavstva, financiranja, kreiranja svijesti i unapređenja znanja i vještina, potrebnim za ostvarenje rezultata. S preko 100 sudionika, stručni skup je bio prilika da se  javna uprava, gospodarstvo, akademska zajednica i civilno društvo upoznaju s projektom BUILD UPON koji se provodi u 13 zemalja Europske unije, među kojima i u Hrvatskoj, a u potpunosti je financiran iz programa Obzor 2020.

 

Dr.sc. Sandro Nižetić, dipl.ing.stroj., zamjenik ministra, ispred Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, glavnog institucionalnog partnera projekta, otvorio je stručni skup, dok je voditeljica  službe - Uprava za graditeljstvo i  energetsku učinkovitost u zgradarstvu u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, Irena Križ Šelendić istaknula: „Projekt BUILD UPON izvrsna je platforma  za dijalog svih dionika u energetskoj obnovi zgrada, od zakonodavca, preko izvođača, pružatelja energetske usluge,  predstavnika građevinske industrije, financijskog i javnog sektora, obrazovnih institucija te naposljetku i samih građana koji su korisnici zgrada, a ujedno i potencijalni investitori u energetsku obnovu.​ Uloga ministarstva u ovom projektu biti će da usmjerava  proces  sektorskog dijaloga prema  rješavanju postojećih barijera za  dugoročnu  integralnu obnovu zgrada te iznalaženju inovativ​nih politika i mjera kojima će se ostvariti postavljeni ciljevi energetskih ušteda u zgradama, smanjenje emisije CO2  kao i pozitivni učinci povećane građevinske aktivnosti na bruto domaći proizvod, zapošljavanje i prihode državnog proračuna.“

 

Alan Perl, voditelj BUILD UPON projekta u Hrvatskoj istaknuo je: “Važnost ovog projekta prepoznata je na svim razinama i možemo slobodno zaključiti da je Hrvatski savjet za zelenu gradnju do sada ispunio sve zadatke koji su pred nas bili postavljeni od strane Europske komisije i koordinatora projekta, Španjolskog savjeta za zelenu gradnju. Reakcija dionika na projekt je odlična, budući je energetska obnova trenutno „in“, a uključivanjem u projekt BUILD UPON svi imaju priliku dati svoj doprinos. Naša uloga u projektu prepoznata je i na europskoj razini te vjerujemo da ćemo s iskustvom iz ovog projekta moći pomoći državama u regiji koje nisu uključene u ovaj projekt. “ Sve informacije o projektu dostupne su na web stranici www.buildupon.eu , gdje se nalazi i lista svih dionika te pokrenutih inicijativa iz područja zelene gradnje u svih 13 europskih zemalja. Po završetku projekta očekujemo da će oni krajnji korisnici, koji shvate značaj zelene gradnje i uključe se u energetsku obnovu zgrada, ostvariti cilj postizanja boljih uvjeta za život u zajednici, ne samo uštedom energije.

Izvršna direktorica Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, Snježana Turalija ističe: “Osim što će sudjelovanje u projektu BUILD UPON osnažiti poziciju Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju i dodatno ga povezati sa svim dionicima tržišta, BUILD UPON je projekt susreta i međusektorskog dijaloga na kojem se najbolje inicijative iz europske prakse sagledavaju na način da budu prepoznate i na hrvatskom tržištu dubinske energetske obnove postojećih zgrada te da se napokon u zakonsku regulativu, obrazovni sektor i svijest svih korisnika zgrada na ispravan način prenesu informacije o velikim prednostima zelenih zgrada, certificiranju zgrada prema više od 27 principa održivosti i da se budućnost hrvatskog graditeljstva oslanja na praksu zelene rekonstrukcije i zelene novogradnje”.

"BUILD UPON projektom, Hrvatski savjet za zelenu gradnju dovodi Hrvatsku u društvo vodećih zemalja koje rješavaju izazove posljedica klimatskih promjena radeći na širenju svijesti, kulture i znanja o energetskoj učinkovitosti. Hansgrohe, njemačka kompanija sa zelenim logom, kao vodeći svjetski proizvođač štednih tuševa i miješalica koje svojom inovativnom EcoSmart tehnologijom štede vodu i energiju za zagrijavanje vode i do 60% u odnosu na druge proizvode, prepoznao je BUILD UPON projekt kao odličnu platformu širenja svijesti, kulture i znanja o energetskoj učinkovitosti te smo ga podržali zlatnim sponzorstvom“ – ističe Andrej Levak – voditelj ureda Hansgrohe za Hrvatsku i Sloveniju.

Glavni partner u provedbi ovog projekta u Hrvatskoj je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja RH, zlatni pokrovitelj je Hansgrohe d.o.o., a medijski pokrovitelj 24 sata.

  

POGLEDAJTE GOSTOVANJE G. ALANA PERLA, VODITELJA PROJEKTA BUILD UPON U HRVATSKOJ U EMISIJI DRUŠTVENA MREŽA HRT-a


TIJEKOM STUDENOG 2015., MINISTARSTVO GRADITELJSTVA I PROSTORNOG UREĐENJA REPUBLIKE HRVATSKE PRIHVATILO JE PARTNERSTVO I FORMALNU ULOGU SUORGANIZATORA TE JE DALO JE PODRŠKU U ORGANIZACIJI STRUČNIH RADIONICA U OKVIRU EUROPSKOG PROJEKTA BUILD UPON KOJI TRAJE DO TRAVNJA 2017.

"Pozdravljamo Vašu inicijativu za pokretanjem novog projekta kao i aktivnosti na širenju i razmjeni znanja i informacija s ciljem izgradnje platforme za pomoć europskim zemljama članicama konzorcija u kreiranju i implementaciji snažnih i dugoročnih nacionalnih strategija za dubinsku energetsku obnovu postojećih zgrada i rekonstrukcije prema principima zelene gradnje" - izjavilo je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja RH. Cijeli dopis pronađite u ovdje.

 

 

Ukupno osamdeset ključnih organizacija iz 24 zemlje okupilo se 19. i 20. ožujka 2015.  na sastanku u Londonu radi pokretanja inovativnog dvogodišnjeg istraživačkog projekta BUILD UPON koji će se financirati iz programa Europske unije „Horizon 2020“. Cilj projekta jest potaknuti stvaranje i provođenje dugoročnog okvira za proporcionalno povećanje energetski učinkovite obnove u 13 zemalja, članica konzorcija u projektu BUILD UPON.

Kao aktivan sudionik spomenute Europske mreže savjeta koja obuhvaća  trideset zemalja, Hrvatski savjet za zelenu gradnju uključen je u rad BUILD UPON konzorcija 13 zemalja te okuplja tim koji će imati snage i znanja potaknuti efektivnu provedbu energetske obnove i unaprjeđenje postojećih nacionalnih politika vezanih uz energetsku učinkovitost, primjenu dobrih primjera iz europske i domaće prakse, smanjenje troškova energije za državu i građane te koji će pomoći državnoj upravi da oblikuje i provede drugu verziju hrvatske nacionalne strategije energetske obnove do kraja projekta u travnju 2017.

Savjeti za zelenu gradnju rade na izgradnji mreže više od tisuću (1000) ključnih zainteresiranih strana i trenutačnih inicijativa za energetsku obnovu, koji će zatim u suradnji s državnim i gradskim upravama, te ostalim ključnim dionicima pokrenuti proces dijaloga te utjecati na lakšu primjenu iskustava najboljih primjera obnove u cijeloj regiji. Rezultati projekta bit će uvršteni u pojedinačne nacionalne strategije energetske obnove zemalja koje sudjeluju u projektu.

Zemlje  Europske unije trebale su isporučiti dugoročne strategije energetske obnove Bruxellesu u skladu s Direktivom o energetskoj učinkovitosti do 30. travnja 2014. Većina je propustila spomenuti rok, a strategije koje su izrađene ne ispunjavaju uvjete Direktive. Države sada trebaju do 30. travnja 2017. ojačati svoje strategije te ih ponovo poslati u Bruxelles. Uz plan Europske komisije za uspostavu „energetske unije“ kojim se ponovo u središte stavlja potpuno provođenje zakonskog okvira EU-a o energetskoj učinkovitosti u zgradama, sljedeće dvije godine bit će ključne da zemlje članice EU-a uspostave ambiciozan, a izvediv okvir za obnove.

Emilio Miguel Mitre, koordinator projekta BUILD UPON i direktor odjela međunarodnih poslova u Savjetu za zelenu gradnju Španjolske, izjavio je: „Vlade diljem Europe imaju iznimno težak zadatak da definiraju strategiju za proporcionalno povećanje energetski učinkovite obnove i da osiguraju financijska sredstva te instrumente za to. Trenutačno u svim zemljama nedostaje široko prihvaćanje strategije i potreban konsenzus. To nije samo odgovornost vlada, nego  i javnog i privatnog sektora te građana. Ta strategija i prihvaćanje  upravo je ono što će biti dio projekta BUILD UPON  – nadogradnja  na rad Europske regionalne mreže savjeta za zelenu gradnju.“       

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 649727

 

Voditelj projekta u Hrvatskoj:

Alan Perl,  buildupon@gbccroatia.org

BUILD UPON asistent & PR manager:

Snježana Turalija, buildupon@gbccroatia.org

Više informacija: Europe Regional Network website

 

 

Pokrovitelji - platinasti

Pokrovitelji - srebrni

POSLOVNI ČLANOVI

Prijavite se na HSZG newsletter: