+385 1 4886 296
 info@gbccroatia.org
           

Hrvatski savjet za zelenu gradnju (HSZG)


HSZG je osnovan 2009. od strane 24 renomirane tvrtke i institucija kao neprofitna udruga na konsenzusu svih uključenih strana, a sve aktivnosti su inicirane i vođene od strane članova i partnera HSZG-a. U Hrvatskoj je Udruga registrirana i prvi put otvorena za članstvo u svibnju 2010. godine, te je evidentirana u Registru udruga RH (www.appluprava.hr/RegistarUdruga/)

Ključni cilj rada udruge je predvoditi transformaciju hrvatskog tržišta graditeljstva i nekretnina prema održivosti, promovirajući programe zelene gradnje i tehnologije, kao i integraciju dostupnih i stečenih znanja, iskustva i spoznaja o zelenoj gradnji u projektiranje i dizajn, te izvođenje i funkcioniranje građevina u Hrvatskoj.

Trenutno udruga ima preko 100 aktivnih članova iz područja gospodarstva, institucija, javne uprave te akademske i studentske zajednice, a na globalnoj je razini Established član Svjetskog savjeta za zelenu gradnju (World Green Building Council – http://www.worldgbc.org/ ) i Europske mreže savjeta za zelenu gradnju. HSZG je također inicijator povezivanja Savjeta u bližem okruženju (CEE i SEE) kako bi na toj razini došlo do razmijene iskustava, znanja i aktivnosti koje su prilagođene potencijalima i mogućnostima regionalnih tržišta s obzirom na njihovu veličinu, povezanost, blisku tradiciju, tendencije i ambicije u arhitekturi i graditeljstvu.

Namjera HSZG-a je surađivati s privatnim i javnim sektorom u službi primjene održivih principa graditeljske prakse te ponuditi tržištu sadržaje i aktivnosti bazirane na nekoliko ključnih područja uključujući:

 • informiranje i educiranje
 • osnivanje suradnji i partnerstava s drugim organizacijama
 • organiziranje simpozija, seminara, radionica, konferencija i godišnjih skupova
 • organizaciju i sudjelovanje u kampanjama za osvješćivanje javnosti te, gdje je primjereno, djelovanjem utjecati na propise iz područja gradnje

Od osnivanja do danas HSZG pozicionirao se kao vrijedan izvor informacija, kontakata, znanja i svih drugih oblika podrške za dionike tržišta aktivne u segmentu zelene ekonomije, održivog razvoja i zelene gradnje. Od početka rada, želja članova udruge je učiniti znanja i informacije o održivoj gradnji dostupnima, promovirati praksu i tehnologije „zelene gradnje“, razvijati i voditi programe obrazovanja, osvješćivati poslovnu i opću javnost, dionike tržišta, stručnjake i medije u Hrvatskoj. Najpoznatiji programi HSZG-a su:

 • Better Building Brunch
 • Simpoziji o zelenoj gradnji
 • Green Building Professional
 • Green Labos
 • Green Apple Day of Service
 • Green Integration
 • LEED edukacija
 • DGNB edukacija
 • BREEAM edukacija
 • i brojni drugi edukativni i informativni programi za promicanje zelene gradnje

HSZG promovira u Hrvatskoj najpoznatije međunarodne certifikate za zelenu gradnju (LEED, BREEAM, DGNB).

Hrvatski savjet za zelenu gradnju je Established član World Green Building Council organizacije.

Kao članovi Europske regionalne mreže Savjeta za zelenu gradnju, mi:

 • Pokrećemo zelene poslove i stvaramo nove trendove u graditeljstvu
 • Definiramo isti jezik za zelenu gradnju u Europi i diljem svijeta
 • Educiramo stručnu i opću javnost
 • Osvješćujemo ljude o važnosti zelene gradnje – predstavnike Vlada, Ministarstava, gospodarstvenike i profesionalce uključene u građevinski i nekretninski sektor, studente i djecu predškolske i školske dobi
 • Lobiramo u Europskoj uniji na području legislative u smjeru održive gradnje
 • Vodimo tranziciju tržišta nekretnina prema održivosti i očuvanju okoliša, te dobrobiti za sve ljude

SUDJELOVANJE U PROJEKTIMA:

1. BUILD UPON Horizon2020 je projekt koji je pokrenut na razini World Green Building Council organizacije, a fokusira se na osnaživanje dionika javnog i privatnog sektora u svakoj pojedinoj zemlji članici projekta BUILD UPON kako bi se kroz zajedničku suradnju ​​učinkovito definirale i donijele dugoročne nacionalne strategije u području energetske obnove i implementacije principa zelene  gradnje. Projekt je započeo u ožujku 2015. i traje do ožujka 2017. godine. Trenutno je ključna informacija  da su formirani članovi National Core Group (Change Leaders) te da su prepoznate inicijative i barijere, a sve je vidljivo i aktivno na stranici www.buildupon.eu . Sljedeći korak je organizacija radionica sa temama: "Zakonodavstvo", "Financijski modeli", "Svijest", "Znanja i vještine" na kojem će sudjelovati ključni stakeholderi involvirani u projekt.

2. Razvoj visokoobrazovnih standarda zanimanja i standarda kvalifikacija za područje održive i zelene gradnje uz razvoj novog sveučilišnog diplomskog programa održive i zelene gradnje s naglaskom na mediteransko područje, je projekt čiji je nositelj Sveučilište u Splitu, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije, čiji je HSZG partner. Projekt je odobren u sklopu poziva za dostavu projektnih prijedloga Unapređivanje kvalitete u visokom obrazovanju uz primjenu Hrvatskog kvalifikacijskog okvira, kojega je objavilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, u okviru Operativnog programa "Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013." Više o projektu saznajte na www.odrziva-gradnja.eu

HSZG OSOBNA ISKAZNICA
(pdf, 580.63 KB)

CGBC PERSONAL ID
(pdf, 438.27 KB)

 

 

Pokrovitelji - platinasti

Pokrovitelji - srebrni

POSLOVNI ČLANOVI

Prijavite se na HSZG newsletter: