+385 1 4886 296
 info@gbccroatia.org
           

LEED - Međunarodno priznati certifikat zelene gradnje


leed.usgbc.org 


www.usgbc.org


LEED je certifikacijski sustav koji ocjenjuje održivost zgrada i naselja. Razvio ga je Američki savjet za zelenu gradnju (www.usgbc.org) , a sami sustav ocjenjuje ne samo energetsku učinkovitost, nego i aspekte poput učinkovitog korištenja vode, korištenje materijala, kvalitetu unutarnjeg prostora te odabir i upravljanje zemljištem. Sustav se može koristiti za certificiranje novogradnje, ali i postojećih zgrada.

LEED certifikat mijenja način razmišljanja o tome kako su zgrade oko nas i čitave zajednice dizajnirane, građene, kako se održavaju i kako se njima upravlja diljem svijeta.

LEED, (Leadership in Energy & Environmental Design) je najpoznatiji svjetski sustav ili program certificiranja koji ujedno promovira najbolje svjetske prakse i strategije u gradnji zgrada.

LEED je inicijalno bio korišten kako bi developeri i vlasnici zgrada pokazali svoju predanost održivom razvoju, ali je s vremenom prerastao u priznati alat za ocjenjivanje kvalitete zgrada. Razna istraživanja performansi zgrada pokazuju da su zgrade certificirane prema tom sustavu bolje od konvencionalnih zgrada u smislu učinkovitog korištenja energije i vode, ali i u manje opipljivim kriterijima poput zadovoljstva korisnika. Ovo posljednje postaje sve bitnije kako poduzeća i ustanove sve više uviđaju da najveći trošak vezan uz korištenje nekretnina nije zakupnina niti troškovi energije, nego troškovi zaposlenika. Kvalitetniji unutarnji prostor zelenih zgrada omogućuje manje izostanaka s posla i manju fluktuaciju zaposlenika, te tako donosi znatno veće koristi korisnicima zgrade od samih ušteda troškova vode i energije.

S obzirom na prednosti zelenih nad konvencionalnim zgradama, LEED je postao sinonim za kvalitetu i tržišni standard. Time je developerima olakšana prezentacija njihovih postignuća u održivosti, ali je također korisnicima zgrada olakšan odabir prostora zato što je primjenom LEED-a razlikovanje dobrih od loših zgrada pojednostavljeno.

LEED je relativno fleksibilan kako bi se mogao primjenjivati kod svih vrsta zgrada – komercijalnih, višestambenih, javnih, obiteljskih kuća, a sustav procjena temelji se na nekoliko tipova projekata:

  • Dizajn i konstrukcije zgrade
  • Dizajn i konstrukcija interijera
  • Upravljanje i održavanje zgrade
  • Razvoj okoliša/susjedstva
  • Obiteljske kuće

 

 

Pokrovitelji - platinasti

Pokrovitelji - srebrni

POSLOVNI ČLANOVI

Prijavite se na HSZG newsletter: